Ekonomik dönüşüm süreci, kentleşme, sürdürülebilir kalkınma ve kent konseyi
Economic transformation, urbanization, sustainable development and city councils
- Tez No: 240001
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Dönüşüm, Kentleşme, Sürdürülebilir Kalkınma, Yerel Kalkınma, Gündem 21, Yerel Gündem 21, Kent Konseyleri, Üsküdar Belediyesi, Economic Transformation, Urbanization, Sustainable Development, Local Development, Agenda 21, Local Agenda 21, City Councils, Üsküdar Municipality
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tezde, insanlığın tarihsel dönüşümünün, üretim sistemleri esas alınarak tarım, sanayi ve bilgi toplumu olarak sınıflandırılmasından hareket edilmiştir. Dönüşümün son aşamasında ortaya çıkan küreselleşme ve beraberinde ortaya çıkan bölgeselleşme ve yerelleşmenin artan önemi ile İnsanlığın yaşadığı bu dönüşüm sürecinin merkezinde kentlerin yer alması nedeniyle kentleşme üzerinde durulmuştur.Sanayi toplumu sonrasında, ülkelerin siyasal ve ekonomik stratejilerinin temel dinamiği olan ulusal kalkınmanın olumsuz sonuçları karşısında artan hassasiyetin ekolojik den¬geyi gözeten kalkınma yaklaşımını zorlamasıyla yirminci yüzyılın son çeyreğinde Sürdürülebilir Kalkınma rehber kavram olarak ortaya çıkmıştır. Kalkınma ve çevre sorunlarının küresel boyutlarından dolayı ilk olarak uluslararası düzeyde gelişen kavram, uluslara politika üretmede yön göstermiştir. Bu bağlamda, BM'nin düzenlediği toplantılarla, küresel uzlaşmanın ve politik taahhütlerin en üst düzeydeki ifadesi olarak Gündem 21 Belgesi ortaya konulmuştur.Kalkınma yaklaşımında ölçek olarak da yaşanan değişim, yerel dinamiklerin de harekete geçiril¬mesi anlayışını geliştirmiş ve yerel kalkınma yaklaşımını ortaya çıkarmıştır. Böylece yerel yönetimler, STK'lar ve diğer yerel aktörler, uluslararası topluluk ve merkezi yönetimler tarafından ortaklar olarak görülmeye başlanmış ve Gündem 21 konsepti kapsamında, Yerel Gündem 21 programı geliştirilmiştir.Türkiye'de Yerel Gündem 21 süreci, 1997'den itibaren kapsamlı ve birbirini takip eden aşamalar şeklinde uygulamaya konulmuştur. Uluslararası taahhütler çerçevesinde yerelde kalkınma için katılımın temel yapılanma biçimi olarak da Kent Konseyleri yerini almıştır.Üsküdar Belediyesi örneği, niteliği itibariyle ülkemizde yaşanan YG21 süreciyle doğrudan bağlantılı olmayıp dolaylı paralellik arz etmesi ve sürecin doğal sonucunun bir yansıması olması bakımından ele alınmıştır. Kent konseyleri sonucunu doğuran etkenler ve süreçte yürütülen ilgili proje ve faaliyetler, bu kapsamda takip edilmiş ve değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The point of departure of this thesis has been the classification as agricultural, industrial and information society, based on the production systems, of the historical transformation of the humanity. Urbanization has been the focus hereof, as the globalization, emerged during the last phase of this transformation, with the increasing importance of the regionalization and localization both accompanying this transformation the cities are placed at the core of this transformation process that the humanity experiences.Sustainable Development has emerged as the guiding concept during the last quarter of the twentieth century where the increasing sensibility has forced the development approach protecting the ecological balance in the face of the negative effects of the national development, the basic dynamic of the political and economical strategies of nations following the industrial society. The concept, initially developed in the national scale due to the global aspects of the development and environmental problems, has guided as to the international policy production. In this context, the Agenda 21 has been produced as the outmost declaration of the global agreement and politic engagements, through the meetings held by the UN.The change, experienced also as a scale within the development approach, has developed the understanding that stipulates the mobilization of the local dynamics, and has created the local development approach. Thus the local administrations, NGOs and other local actors were all considered as the local partners by the international society and the centralized administrations, and the Local Agenda 21 scheme, within the framework of the Agenda 21 concept, was developed.The implementation of the Local Agenda 21 process in Turkey has started in 1997 through comprehensive and successive phases. And the City Councils have taken their place as the basic organization form of the participation as to the local development within the framework of the international engagements.Though the case of Üsküdar Municipality is not directly related with the Local Agenda 21 process that our Country experiences; it has been discussed herein as it offers an indirect parallelism and provides with a reflection of the natural outcome of the process. The factors that have led to the creation of the City Councils and the related projects and activities that have been carried out during this process have all been followed up and evaluated within this scope.