AB'nin mali çıkarlarının hukuksal ve kurumsal korunması: Türkiye'nin AB'ye uyumu ve AFCOS
EU?s financial interests legal and institutional protection: Turkey?s adaptation to EU and AFCOS
  1. Tez No: 240036
  2. Yazar: MESUT BOŞNAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KARAOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Uluslararası İlişkiler, Finance, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: AB'nin Mali Çıkarları, Kuraldışılık, OLAF, AFCOS, EUROJUST, EU?s Financial Interests, Irregularity, OLAF, AFCOS, EUROJUST
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez çalışmasında; Avrupa Birliğinin (AB) mali çıkarlarının hukuksal ve kurumsal korunmasına ilişkin Türkiye'nin AB'ye uyumu ve Dolandırıcılıkla Mücadele İşbirliği Yapısı (Anti-Fraud Coordination Structures-AFCOS) konu edilmiştir. Sınır aşan niteliğe sahip bu suçlarla mücadelede önemli noktalardan biri bilgi değişimi ve işbirliğini sağlamaktır. Bu çerçevede; tez çalışmasında AB'nin mali çıkarlarının korunmasında bilgi değişimiyle işbirliğini sağlayan, AB'nin tüm üye ve aday ülkelerde kurumsallaşmasını istediği AFCOS'un Türkiye'de işlevsel ve yasama fonksiyonu çerçevesinde kurumsallaşma çabalarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Tezin konusu ve amacıyla ilişkili olarak gerek ulusal gerekse uluslararası nitelikte daha önceden yazılmış eserler çerçevesinde literatür taraması yapılacaktır. Ayrıca bu suç türlerinin incelenmesi ve soruşturulması çerçevesinde; AFCOS olarak belirlenen Başbakanlık Teftiş Kurulunun (BTK), mevzuat ve teknik desteği sağlamaya yönelik yasama işlevini, AB ile ulusal makamlar arasında işbirliğini ve bilgi değişimini sağlayan işlevsel görevini yerine getirmesindeki çabasını ortaya koymak amacıyla mülakat araştırma yöntemi kullanılacaktır.AB'nin mali çıkarlarının hukuksal olarak korunmasında; üye ülkelerin çekincelerinden dolayı, tüm üye ülkelerde uygulanan tek düze hukuksal mevzuat oluşturulamamış, sadece üye ülkeler arasında mevzuat yakınlaştırılmıştır. Ayrıca AB'nin kurumsal yapısı içerisinde, bu suç türlerini inceleme ve soruşturmayla doğrudan görevli ve bağımsız niteliğe sahip Avrupa Dolandırıcılıkla Mücadele Ofisi (European Anti-Fraud Office-OLAF) ve Avrupa Savcılığı kurulmuştur. Türkiye, hukuksal anlamda AB mevzuatına yakınlaşmıştır. Aday ülke olan Türkiye'de AFCOS yapılanması olarak belirlenen ve OLAF'a bilgi aktarımını sağlayan BTK, kurumsal anlamda bu suçlarla mücadele kapsamında, ulusal makamlarla işlevsel ve yasama fonksiyonunun gereği olarak tam bir işbirliğini sağlayamamıştır. Türkiye'de geniş katılımlı bir kurumsal yapılanmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Turkey?s adaptation to European Union (EU) about legal and institutional protection of EU?s financial interests and Anti-Fraud Coordination Structures (AFCOS) are studied. One of the key points of struggling for these crimes is suppling information exchange and cooperation between member and candidate states. In this context, introducing of institutional efforts within the framework of operational and legislative function in Turkey concerning AFCOS, which supplies information exchange and cooperation about protection of EU?s financial interests and also is wanted to institutionalized in all member and candidate states by EU, is aimed in this thesis. The literature will be probed within the framework of both national and international works related to subject and purpose of the thesis. Besides, interview will be utilized as a research method in order to introduce efforts for supplying of operational function, which provides cooperation and information exchange between EU and national authorities, and legislation function orientated to provide legislation and technical support of Prime Ministry Supervisory Commission (PMSC) as known AFCOS the framework of within researching and investigating of these kinds of crimes.Uniform forensic legislation about legal protection of EU?s financial interests can?t be made in all member states because of drawbacks of member countries, only legislation between countries has been approximated. Also, European Anti-Fraud Office (OLAF) which is independent and direct responsible for researching and investigating of these kinds of crimes and European Prosecutor are instituted in EU?s institutional structuring. Turkey had been became close to legislation of EU. PMSC which is determined as AFCOS and convey information OLAF can?t supply full cooperation as a mandatory of operational and legislation function between national authorities within the framework of struggling against to these crimes in Turkey as a candidate country. On this account, participated institutional structuring is needed in Turkey.