Adlî kontrol
Forensic control
  1. Tez No: 240035
  2. Yazar: VOLKAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAFAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adlî kontrol, Koruma Tedbiri, Tutuklamaya Alternatif, Ölçülülük İlkesi, Yükümlülük, Forensic Control, Protective Pre-cautions, Alternative for Arresting, Principle of Proportionality, Obligation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
01.06.2005 tarihinde 5271 sayılı CMK'nin yürürlüğe girmesiyle, 1412 sayılı CMUK yürürlükten kalkmış ve ceza muhakemesi hukukumuzda yeni bir dönem başlamıştır. CMK ile ceza yargılamamıza birçok yeni kurum gelmiştir. Bu kurumlardan biri de adlî kontroldür. Adlî kontrol, tutuklamaya alternatif bağımsız bir koruma tedbiridir. Adlî kontrolle kişi hakkında tutuklamaya oranla özgürlüğü daha az kısıtlayıcı yükümlülükler belirlenmektedir.Henüz yeni bir kurum olması nedeniyle adlî kontrol hakkında çok az sayıda yazılı kaynak olması bizi böyle bir çalışma yapmaya itmiştir. Bu çalışmada öncelikle, dağınık ve az sayıda olan yazılı kaynaklardaki adlî kontrol ile ilgili bilgi ve görüşlerin bir araya getirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca uygulamadan da örnekler verilerek adlî kontrolün uygulanması sırasında karşılaşılan zorluklar ve sorunlar incelenmiştir.Çalışmamız sonucunda, adlî kontrolün yeni bir kurum olması nedeniyle uygulamacılar tarafından özellikle bilgi eksikliği nedeniyle tam olarak benimsenemediği, daha fazla ve etkin olarak uygulanabilmesi için kanuni düzenlemeler yapılması ve gerekli teknik altyapı ile nitelikli personel sağlanması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
By 5271 numbered CMK come into force on 01.06.2005, 1412 numbered CMUK was abolished and a new period for our law on criminal procedure began. With CMK a lot of recent parties have come to our criminal judgment. One of these parties is also forensic control. Forensic control is an independent protective precaution which is an alternative for arresting. With forensic control, about somebody, less limited obligations for liberty being determined as against the rate of arresting.Because of being a new party as yet, having very little written sources about forensic control pushed us to do such kind of a study. First of all in this study, it was aimed to bring the views and information about forensic control in limited and disordered written sources together and to open a door slightly for new views and discussions. Also by giving samples from application, difficulties and troubles met during application of forensic control were analyzed.As a result of our study, it is determined that because of forensic control being a new party, it isn?t adopted entirely by applicators especially for lack of information, and making a legislative arrangement for executing a lot and effectively and is required for providing necessary technical infrastructure and sufficient number of qualified personnel.