İslahiye'de (Gaziantep) tarımsal yapı ve arazi kullanımı
In Islahiye (Gaziantep) agricultural structure and land usage
- Tez No: 240101
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN KAYA SANDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, İslâhiye, Arazi Kullanımı, Tarımsal Yapı, Geography, İslâhiye, Land Use, Agricultural Structure
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
İslâhiye, Akdeniz Bölgesi'nin Adana Bölümü'nde Gaziantep'e bağlı bir ilçe olarak Hatay-Maraş tektonik çukurluğu içerisinde yer almaktadır. İslâhiye'de doğal ve beşeri özellikler arazi kullanımı üzerinde büyük etkiler yaratmıştır. İslâhiye'nin, Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi arasında geçiş özelliği göstermesi ve Amanos Dağları ile Kurt Dağları arasındaki tektonik çukurluk alanında bulunması, bu alandaki arazi kullanımı ve tarımsal yapı üzerinde etkili olmuştur.Farklı yüzey şekillerine sahip İslâhiye'de verimli toprakların bulunduğu graben sahası birinci derecede deprem bölgesidir. Burada ilçenin en önemli ekonomik gelir kaynağı olan tarımsal faaliyetler yürütülmekte ve başta tahıl ürünleri olmak üzere yüksek gelir getiren üzüm, biber ve pamuk yetiştirilmektedir. Son yıllarda ise tarıma dayalı sanayi gelişme göstermiştir.İslâhiye arazisinin önemli bir kısmının Amanos ve Kurt dağları kütlelerinden oluşması orman varlığının zengin olmasında etkili olmuştur. Graben sahasında en önemli ekonomik faaliyet tarım iken çevresindeki yüksek alanlarda bunun yerini hayvancılık ve ormancılık almıştır. Buralardaki en önemli ağaç türü kızılçamdır. Amanos Dağlarında nemcil karakterdeki ağaç türlerine de rastlanmaktadır.İslâhiye ilçesi kendisine bağlı köyler ve yakın çevresi ile önemli bir merkez ve gelişmeye müsait coğrafi konumuna karşılık kendinden beklenen gelişmeyi gösterememiştir. Son yıllarda nüfus kaybına uğramıştır. İslâhiye'nin kendisinden beklenen gelişme ve büyümesinin sağlanması için potansiyelinin çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
İslâhiye occupies in the tectonic hollow of Hatay-Maraş as a town of Gaziantep which is at region of Adana at Mediterrean Region. Natural and humanly features of İslâhiye have great effect on the usage of land. Because İslâhiye has a crossing feature between Mediterrean Region and South-East Region it is in the tectonic hollow between Amanos and Kurt mountains the usage of land and agricultural structure have shaped.İslâhiye has different surface area and fruitful lands in the graben land which is on the earthquake region. Agricultural activities which is the most important coming source are done. In addition to this, not only cereals but also grapes, pepper and cotton are produced . In recent years, industry based on agriculture has developed.Significiant part of its land comes into exist from the mass of Amanos and Kurt mountains, as a result it has rich forest. While the most important economical activity is agriculture, instead of economical activity, livestock dealing and forestry at higher area are carried on. The most significant kind of tree is pinus nigra and in here and trees loving humidity are seen at Amanos mountain.Although İslâhiye is an important centre with its villages and near surroundings and convenient geographic location, it hasn?t developed sharply. In recent years migration has been observed. İslahiye?s potential should be used wisely to provide flourishing.