Türkiye'de deprem bölgelerinde (Gaziantep-İslahiye-Nurdağı) yetişen yöreye özgü materyaller kullanılarak soğuk işlem sabun üretiminde yeni ürünlerin geliştirilmesi
Development of new products in cold process soap production using locally sourced materials from earthquake-affected regions (Gaziantep, İslahiye, Nurdaği) in Turkiye
  1. Tez No: 952538
  2. Yazar: GİZEM GÖGEBAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL BAYIL OĞUZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Fenotip, Inovasyon, Formülasyon, Antioxidant, Phenotype, Innovation, Formulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ürün Geliştirme ve Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Soğuk işlem el yapımı katı sabun üretim süreci, sabunlaştırma reaksiyonunun düşük sıcaklık koşulları altında gerçekleştirildiği ve temel olarak yağlar ile sodyum hidroksit reaksiyona sokulduğu kimyasal bir süreçtir. Bu işlemde, yağ asitlerinin alkali çözeltisiyle etkileşime girerek sabun (alkalin tuzu) ve gliserol (gliserin) oluşur. Soğuk işlem katı sabun üretimine yönelik Türkiye'deki deprem bölgelerinde (Gaziantep, İslahiye, Nurdağı) yetişen yöreye özgü materyaller kullanılarak yapılan çalışmalara yönelik literatürde bilgi eksikliği vardır. Bu bağlamda yöresel ürünlerin etken maddelerini koruyarak soğuk işlem sabun üretiminde inovatif ve cilt sağlığına yönelik yeni ürünlerin geliştirilmesi amaçlandı. Bitki ve yağların fenotipleri, ekstraksiyon ve infüzyon işlemleriyle yapılan 7 farklı sabun formülasyonu oluşturuldu. Üretilen sabunlarda sumak, Antep fısığı, menengiç, koruk tozu, İslahiye biberi, tarhun otu, aspir bitkisi ve yağı, zeytinyağı, ayçiçek yağı ve atık kızartma yağı kullanıldı. Tüm sabunlar suda %100 çözünürlük gösterdi ve bu da ürünün biyolojik olarak parçalanabilirliğini doğruladı. Bu çalışma sonucunda yöreye özgü materyaller kullanılarak yeni inovatif formülasyonlar geliştirilmiştir. Çalışma sonuçlarımız bölgede depremden etkilenen kadınlara sabun eğitimi şeklinde anlatılarak yeni istihdam alanları olasılıklarına da katkı sağlandı.
Özet (Çeviri)
The cold process handmade solid soap production process is a chemical process in which the saponification reaction is carried out under low-temperature conditions, and primarily involves the reaction of fats with sodium hydroxide. In this process, soap (alkaline salt) and glycerol (glycerin) are formed by the interaction of fatty acids with the alkaline solution. There is a lack of literature regarding studies conducted in Turkey's earthquake-affected regions (Gaziantep, İslahiye, Nurdağı) using locally specific materials for cold process solid soap production. In this context, the aim was to develop innovative products for cold process soap production that preserve the active ingredients of regional products and contribute to skin health. Through extraction and infusion processes, seven different soap formulations were created using the phenotypes of plants and oils. The soaps produced incorporated sumac, Antep pistachio, terebinth, sour cherry powder, İslahiye pepper, tarragon, safflower plant and oil, olive oil, sunflower oil, and waste frying oil. All soaps exhibited 100% solubility in water, confirming the product's biodegradability. Different oils and plants used in the soap resulted in varied outcomes in both the soap form and human skin. This research highlighted the potential of handmade soaps for holistic skincare and the herbal cosmetic industry. As a result of this study, new innovative formulations were developed using locally specific materials. The results of the study were also communicated to women affected by the earthquake in the region through soap-making training, contributing to the potential for new employment opportunities.