1923-1930 yılları arası Türkiye'nin devletçilik politikası
Statecraft policy of Turkey among the 1923-1930 era
- Tez No: 240106
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Ekonomi, Devletçilik, Kalkınma Planı, Turkey, Economy, Statecraft, Development Plan
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Türkiye Cumhuriyeti, sosyal ve ekonomik bakımdan gelişmekte olan bir ülkedir. Ekonomik alanda gelişmek için güçlü ve yerli bir sanayiye sahip olmak gerekir. Yerli sanayide üretimin artması ile insan gücü istihdamında da artma meydana gelmiştir. Sanayide istihdamın artması sonucunda çalışanlar arasında insan ilişkilerine önem verilmiştir. Çünkü olumlu insan ilişkileri ile sanayide üretim arasında paralellik görülmüştür. İnsanlar arasında sosyal hayat standardının yükselmesi ile ekonomik gelişme arasında olumlu bir bağ bulunmaktadır. Yatırım üretimi, üretim istihdamı, istihdam ise ekonomik ve sosyal ilişkileri olumlu yönde etkilemektedir. Osmanlı Devleti'nde XVIII. yüzyılda insanların sosyal ve kültürel hayatlarında gelişmeler ve değişiklikler görülmüştür. Bu değişiklikler Cumhuriyet döneminde 1923?1930 yılları arasında da devam etmiştir. Bu yıllar arasında Türkiye'nin takip ettiği ekonomide devletçilik politikası, sosyal, kültürel ve ekonomik alandaki gelişmelerin tamamını kapsamıştır. Çalışmamızda Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün devleti ve milleti güçlü kılmak için ekonomik ve sosyal alanda verdiği mücadele ve uyguladığı ekonomik yenilikler araştırıldı. Ekonomide devletçilik modelinin milli ekonomiye olumu katkıları incelendi.
Özet (Çeviri)
The Turkish Republic has been a developing country economically and socially. It is necessary to have a powerful and domestic industry for developing in the economic sphere. Also an increase has occurred on the manpower employment by productivity increase in domestic industry. After the increase of the employment in the industry, it has been committed to human relations among working people. Because a parallelism is seen between positive human relations and the production in the industry. There is a positive connection between the rise in the standard of social living and economic development. Investment production, production employment and employment has affected the economical and social relations in a positive way. The developments and changes on the social and cultural life of the people were seen in the Ottoman Empire in XVIII. Century. These changes had continued between 1923-1930 years in the Republican Era. Between these years the statecraft policy that Turkey followed in economy covered the whole developments in social, cultural and economical spheres. In our study, after The Turkish Republic was founded, it is explained that Mustafa Kemal Atatürk?s struggle on economical and social sphere to make the nation and the public strong and the economical innovations he applied. It is analyzed that the positive additions of the statecraft model on economy over national economy.