Hıristiyanlığın kurumsallaşmasında ilk dönem konsillerinin rolü
The role of the first term councils at the association process of Christianity
- Tez No: 240107
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMZA KARAOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Konsil, İsa Mesih, Baba, Oğul, Kutsal Ruh, Council, Jesus Christ (Isa The Messiah), The Father (The God Father), The Son, The Holy Spirit
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çeşitli dinsel geleneklerde (özellikle Hıristiyanlık ve Budizm de) inanç esasları, ibadet ve yönetim gibi konulardaki sorunları görüşmek ve karara bağlamak gayesiyle üst düzey din adamlarının bir araya gelerek yaptığı toplantıları ifade eden konsiller, Hıristiyanlık açısından çok önemli bir yere sahiptir. Oldukça erken sayılabilecek dönemlerden itibaren günümüze kadar varlığını devam ettiren konsil geleneği, Hıristiyanlıkta çeşitli açılardan tasnif edilmektedir. Ökümenik Konsiller olarak nitelendirilen ilk yedi konsil, Hıristiyanlığın ana mezhepleri olan Katolikler ve Ortodokslar tarafından kabul edilen toplantılardır. Daha çok İsa Mesih'in tabiatı ile ilgili konular üzerinde yoğunlaşan bu ilk yedi konsilde, Oğul'un Baba ile aynı cevherden olması, Kutsal Ruh'un Tanrı kabul edilmesi ve İsa Mesih'in insanî ve ilahî olmak üzere çift tabiatlı olması gibi doktrinel inanç konularıyla ilgili kararlar alınmıştır. Bu konsillerde alınan kararlar Hıristiyanlar tarafından bağlayıcı kabul edilmiş ve inanç esasları bu doğrultuda oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In many sorts of religious traditions (especially in Christianity and Buddhism) Councils which expresses the meetings that are held by executive religion men with the aim of discussing and taking decisions about the matters in subjects like belief bases, worship and administration, have a very important place for Christianity. The tradition of council which continues from old times that can be said very early to nowadays is classified in many sides in Christianity. First seven councils which are defined as ecclesiastic councils are accepted meetings by main doctrines Catholic and Orthodox of Christianity. At these seven councils, especially focused on the subjects about Jesus Christ?s (Isa The Messiah?s) existence (nature), some decisions about doctrinal belief subjects (themes) , like The God and The Son?s being at the same essence, accepting The Holy Spirit as God and double presences of Jesus Christ (Isa The Messiah) as human and divine being, were taken. Decisions which were made at these councils are accepted as compulsory (obligatory) by Christians and belief bases were made in this direction.