İşletmelerin sosyal sorumluluklarının tüketici davranışına etkisine ilişkin Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş gıda işletmelerinde yapılan karşılaştırmalı bir araştırma
In relation to the effects of corporate social responsibility on consumer behavior a comperative resarch which is done in Adana, Gaziantep and Kahramanmaraş cities
  1. Tez No: 240108
  2. Yazar: AHMET DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk, İşletmelerde Sosyal Sorumluluk, Pazarlama, Tüketici Davranışları, Social Responsibility, Corporate Social Responsibility, Marketing, Consumer Behavior
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı, işletmelerde sosyal sorumluluk (İSS) ve tüketici davranışları kavramlarını açıklamak, bu kavramlar üzerine yürütülen önceki çalışmaları ele almak, tüketicilerin İSS çabalarını algılamaları konusunda Türkçe literatüre kavramsal düzeyde katkıda bulunmak ve bir uygulamayla üç ilde farklı kültürdeki tüketicilerin konuya ilişkin algılamaları arasında karşılaştırmalar yapmaktır. Diğer bir ifadeyle işletmelerin sosyal sorumluluğunun tüketici davranışları üzerine etkisinin olup olmadığının ortaya konulmasıdır.Çalışma, ilk iki bölüm teorik ve son bölüm uygulama olmak üzere üç temel kısımdan oluşmaktadır. Teorik kısmın birinci bölümünde; genel olarak, sosyal sorumluluk ve işletmelerde sosyal sorumluluk kavramları anlatılmış, teorik kısmın ikinci bölümünde; genel olarak, pazarlama ve tüketici davranışları kavramları anlatılmıştır. Uygulama kısmı olan üçüncü bölümde ise, Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerindeki faaliyet gösteren gıda işletmelerinde alışveriş yapmak için gelen ve tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilen 300 tüketiciye anket uygulanmış ve elde edilen verileri SPSS istatistik paket programı ile değerlendirilerek analiz edilmiştir. Genel olarak elde edilen bulgular, işletmelerin sosyal sorumluluklarının genel olarak ankete katılan üç ilimizde de tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır.Tez çalışmamız son olarak, anket uygulaması ve yapılan analizler sonucu elde edilen bulgular ışığında sonuç ve önerilerin sıralanması ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this master thesis is to explain the concepts of corporate social responsibility and consumer behaviour, to consider earlier researches about these concepts, to contribute to Turkish literature at conceptual grade about the perception of consumer?s CSR efforts and to make comparisons in three cities with an implementation among the perceptions of consumers , who have different cultures. In other saying, it is to exhibit whether corporate social responsibility effects on the consumer behaviour or not.This study is composed of three main sections, theoric and fieldwork. In the first chapter of the theoric section, it is generally made reference to the concepts of social responsibility and corparete social responsibility. In the second chapter of the theoric section, it is generally made reference to the concepts of marketing and consumer behaviour. In the third chapter, the fieldwork section, 300 surveys are applied to the randomly chosen consumers who do shopping at the food organizations which have commercial activities in Adana, Gaziantep and Kahramanmaraş and the data that is obtained from surveys is evaluated by SPSS statistics packaged software and then analyzed. Generally obtained findings verify that the corporate social responsibility has a direct impact on the consumer purchasing behaviour in the three cities which are included in surveys.This study is finally accomplished vith the survey implementation and arranging of results and offers in the lights of the findings which are obtained from the surveys.