İşletmelerde performans ölçme ve değerlendirme aracı olarak dengeli sonuç kartı (balanced scorecard)
The balanced scorecard as a performance measurement and evaluation tool in organizations
- Tez No: 240112
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP HATUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard), Performans Ölçümü, Performans Değerleme Araçları, Balanced Scorecard, Performance Measurement, Performance Evaluation Tools
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, stratejik performans yönetiminde kullanılan yöntemlerden biri olan dengeli sonuç kartı (balanced scorecard) incelenmiştir. Dengeli sonuç kartı organizasyonun vizyon ve stratejisini açıklayan ve bunları faaliyetlere dönüştüren yönetim sistemi için bir çerçeve oluşturmaktadır. Dengeli sonuç kartı, finansal ve finansal olmayan performans ölçütlerini kapsamlı bir şekilde kullanmakta ve işletmelerin strateji odaklı hale gelmesi sağlanmaktadır. Dengeli sonuç kartı, yakın zamanda ortaya çıkmasına rağmen dünya çapında yaygın bir performans yönetim aracı haline gelmiş, her büyüklükteki organizasyonda kullanılabilecek bir performans yönetim sistemidir. Dengeli sonuç kartı, bir şirketin performansını; finans, müşteri boyutu, şirket içi yöntemler boyutu, öğrenme ve gelişme boyutu ve finansal boyut olmak üzere 4 grup gösterge ile ölçmektedir. Bu dört boyut firmaların performanslarını geliştirmek, kontrol etmek ve gelişme için neler yapmaları gerektiğini göstermek konusunda önemli stratejik bilgiler sağlar. Bu çalışmada ilk olarak performans yönetimi ve performans ölçümü kavramları açıklanmış ve daha sonra, geleneksel performans değerleme yöntemleri ve yetersizliklerinden bahsedilmiştir. Son olarakta modern performans ölçme ve değerleme yöntemlerinden biri olan dengeli sonuç kartı yöntemi tartışılmıştır. Bu çalışmada modelin uygulanma yöntemi ile ilgili verilecek bilgiler, kendi performanslarını takip etmek ve stratejilerine yön vermek isteyen firmalara yol göstermede önemli bir yönetim aracı olabilir.
Özet (Çeviri)
This study reviews the balanced scorecard which is a strategic performance management tool. Balanced scorecard provides a comprehensive framework for managerial system of organization to clarify their vision and strategy and translate them into action. The balanced scorecard provides a comprehensive set of financial and nonfinancial performance measures for the organizations to be strategy focused. Although introduced a short time ago, the balanced scorecard has become a widespread performance management tool throughout the world and it?s a performance management system that can be used in any size of organization. Balanced Scorecard shows that; a company?s performance can be measured with four different indicators, namely in the dimensions of finance, customer, intra-company methods and learning and development. These four dimensions provide important strategic knowledge as ?What companies should do to improve and control their performance?, and ?How they can develop?. In this study, first of all, the concepts of performance management and performance evaluation are explained, and then the traditional performance evaluation methods and their insufficiencies are mentioned. Finally, the balanced scorecard, as one of the modern methods of performance measurement and evaluation, is discussed. Information provided in this present study about the application of this model can be a useful management tool for companies who want to track their own performance and to manage their strategies.