İlköğretim 5. sınıf matematik dersinin değerlendirme sürecinde ürün dosyası kullanımının öğrencilerinin öz düzenleme becerileri, bilişsel strateji kullanımları ve görüşleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
The effects of portfolios used in the process of assessment of mathematics lesson on 5th grade students? self regulation skills, cognitive strategy use and views
- Tez No: 240184
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERTEL ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ürün dosyası, öz düzenleme becerisi, bilişsel strateji kullanımı, portfolio, self regulation, cognitive strategy use
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Teknolojik alanda yaşanan gelişmeler insanların hayatlarını derinden etkilemiş, çağın insan yeterliliklerinden beklentilerini değiştirmiştir. İnsanların öğrendikleri ya da ihtiyaçları olan bilgileri düzenlemesi ve bu bilgiler ışığında bilişsel süreçlerini kullanarak davranışlarını düzenlemesi gereklidir. Dolayısıyla öğrencilerin öz düzenleme becerileri ve bilişsel strateji kullanımlarının geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Öğretim ve değerlendirme bu özelliklerin gelişimine yardım etmelidir. Bu doğrultuda çalışmanın odak noktasını matematik dersinde ürün dosyası kullanımı oluşturmaktadır.Çalışmada matematik dersinin değerlendirilme sürecinde ürün dosyası kullanımının beşinci sınıf öğrencilerinin bilişsel strateji kullanımı, öz düzenleme becerileri ve görüşleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Öntest sontest kontrol gruplu deneme modeli kullanılan araştırmanın çalışma grubunu 2008?2009 eğitim öğretim yılında Alman Liseliler Eğitim ve Kültür Vakfı İlköğretim Okulu'nda okuyan beşinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Deney ve kontrol gruplarında 20'şer öğrenci bulunmaktadır. Araştırmada ?Öz Düzenleme? ve ?Bilişsel Strateji Kullanımı? ölçekleri ve ?Ürün Dosyası Geliştirme Sürecinin Değerlendirilmesi? formu kullanılmıştır. ?Öz Düzenleme? ve ?Bilişsel Strateji Kullanımı? ölçekleri, Üredi (2005) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Öğrenmeye İlişkin Motivasyonel Stratejiler Ölçeği?nin beş alt boyutundan ikisidir. Denel işlem süresince matematik dersinin değerlendirilmesinde deney grubu öğrencileri sekiz hafta boyunca ürün dosyası kullanılırken; kontrol grubu öğrencileri geleneksel yolları kullanmıştır. Ölçekler, denel işlem öncesinde ve sonrasında uygulanırken; öğrencilerin görüşlerini almaya yönelik olan form deney grubu öğrencilerine denel işlem sonunda uygulanmıştır.Araştırmanın bulguları, matematik dersinin değerlendirme sürecinde ürün dosyası kullanımının öğrencilerin bilişsel strateji kullanımı ve öz düzenleme becerileri üzerinde etkili olmadığını ortaya çıkarmıştır. Öğrenci görüşleri ışığında, matematik dersinin değerlendirilme sürecinde ürün dosyası kullanımının öğrencilerin sorumluluk duygularını, yaratıcılıklarını ve öz değerlendirme yetilerini geliştirdiği, ürün dosyalarının sadece kendilerine ait çalışmalarının olması nedeniyle sevdikleri ancak uzun ve zaman alıcı etkinlikleri yapmaktan kaçındıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Innovations effects people?s life deeply and the era changed the expectations from people?s qualifications. Human beings should regulate their knowledge they need or learn new and in the light of that they should regulate their behavior by using cognitive strategies. Due to this, the development of self regulation skills and cognitive strategy use is so important. Assessment and instruction should help the development of them. Because of this, the focus of this research is using portfolios as assessment on mathematics.In this research, the effects of portfolio assessment in mathematics lessons on fifth grade students? self regulation, cognitive strategy use and their views were searched. Pre-test post-test control group experimental research design was used. Each of Control and research groups consists of 20 students. In research, ?cognitive strategy use? and ?self regulation? scale and ?assessment of process of portfolio development? for were used. When research work group used portfolios, control group used traditional assessment.?Cognitive strategy use? and ?self regulation? scale developed by Pintrich and De Groot (1990) is translated in Turkish by Üredi (2005). These scales are two subscales of motivational strategies for self regulation learning questionnaire. Scales were applied at the beginning and at the end of experiment. The views of students were taken after the experiment.According to research findings, the portfolio assessment has no effect on students? self regulation and cognitive strategy use. Also, children said that the portfolio assessment enable their skills of self assessment, responsibility feelings, creativity develop and they loved portfolios but they said that they don?t want to do long and time consuming activities.