Örgütsel stres kaynakları ve iş tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesi ve sağlık sektöründe bir uygulama
Examination of the relationship between the organizational stress sources and job satisfaction and an application in healt sector
  1. Tez No: 240202
  2. Yazar: MELEK TANŞU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Stres, İş Tatmini, Sağlık Sektörü, Organizational Stress, Job Satisfaction, Health Sector
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tezin amacı, örgütsel stres kaynakları ile iş tatmini arasındaki ilişkiyi incelemektir.Tezde, stres ile ilgili tanımlar, stresin aşamaları, belirtileri, kaynakları ve esas araştırma konusu doğrultusunda örgütsel stres kaynakları, bireysel ve örgütsel yaşamda stresin sonuçları ve stresle baş etme yöntemleri ele alınırken; iş tatmininin tanımı, kuramları, önemi, iş tatminini etkileyen faktörler, iş tatminsizliği ve sonuçları da ayrıntılı şekilde incelenmiştir.Araştırmanın amacı doğrultusunda sağlık sektöründe faaliyet gösteren bir kamu hastanesinde uygulama yapılmıştır. Örneklem grubunu 502 hastane çalışanı oluşturmaktadır. Kişilere örgütsel stres ve iş tatmini ile ilgili anket formu uygulanmıştır. Ede edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmanın amacına yönelik önceden oluşturulmuş olan sekiz hipotez, SPSS programının 13.0 versiyonunun içerdiği çeşitli istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar konuyla bağlantılı bir biçimde yorumlanmıştır.Yapılan ilişki analizlerinde, örgütsel stres ile iş tatmini arasında ters yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Çalışanların örgütsel stres düzeyleri arttıkça, iş tatmin düzeylerinde azalma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca alt boyutlarda inceleme yapıldığında ; örgütsel politikalar ve ücretten kaynaklanan stres ile iş tatmininin ücret ve iş güvencesi boyutu arasında; örgütsel yapıdan kaynaklanan stres ile iş tatmininin yönetim ve terfi boyutu arasında; yapılan işin özelliklerinden kaynaklanan stres ile iş tatmininin işin niteliği boyutu arasında; fiziksel şartlardan kaynaklanan stres ile iş tatmininin çalışma koşulları boyutu arasında da ters yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Demografik bilgiler ile örgütsel stres ve iş tatmini arasında da anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the relationship between the organizational stress sources and job satisfaction. In this thesis, definitions about stress; phases, symptoms, sources of stress; and organizational stress sources in line with the main research subject; results of stress in individual and organizational life as well as methods of coping with stress was discussed while definition, theories, importance of job satisfaction; factors affecting job satisfaction; job dissatisfaction and its results were examined in details.For the purpose of the examination, an application was conducted in a public hospital operating in health sector. The sampling group consists of 502 hospital employees. The persons were applied questionnaires relating to organizational stress and job satisfaction. In line with the results obtained, this hypothesis, which was previously made for the purpose of the research, was analyzed by using various statistical techniques included in 13.0 version of SPSS program and the obtained results were interpreted in relation with the subject.In the relationship analyses carried out, a reserve directed meaning of relation between organizational stress and job satisfaction was found. It was found that as the organizational stress levels of employees increase, their job satisfaction levels decrease. Also when sub levels were examined; reverse directed meaning of relation was found between organizational politics with stress caused by wages and wages and job security aspect of job satisfaction; between stress caused by organizational structure and management and promotion aspect of job satisfaction; between stress caused by the characteristics of the work done and the job quality aspect of job satisfaction. Meaningful relationship was also determined between demographic information and organizational stress and job satisfaction.