Özel ve resmi ortaöğretim kurumları ile dershanelerde çalışan öğretmen ve yöneticilerin iş değerlerinin çok boyutlu olarak incelenmesi
This research is accomplished to find out how teachers and directors of secondary schools attach importance to occupational values, and to investigate the relation between occupational values and personality traits
  1. Tez No: 240249
  2. Yazar: YAVUZ DEĞİRMENCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, İş değeri, Öğretmen, Eğitim yöneticisi, Value, Occupational Value, Teacher, Educational Director
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırma; ortaöğretimde görev yapan öğretmen ve yöneticilerin iş değerlerine verdikleri önemi belirlemek ve iş değerleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada iş değerleri; ?Yaratıcılık ve zihinsel Teşvik?, ?Ekonomik faydalar?, ?Başarı?, ?Bağımsızlık ve üstlerle ilişkiler?, ?Prestij?, `'Fedakarlık?, ?Güvenlik?, ?Çeşitlilik?, `'Yaşam tarzı ve Arkadaşlarla ilişkiler'' ve `'Çevre'' boyutları altında incelenmiş ayrıca söz konusu boyutların demografik özelliklere göre farklılaşma durumu araştırılmıştır. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket; 2008?2009 Eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Anadolu yakası Üsküdar ve Kadıköy İlçelerinde bünyesindeki özel ve MEB'e bağlı olarak görev yapan 327 öğretmen ve yöneticiye uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen bilgilerin çözümlenmesi SPSS 15 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Anketin güvenilirliğinin test edilmesinde Alfa katsayısından (Coranbach Alfa), örneklem grubunun demografik özelliklerine göre dağılımının belirlenmesinde frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistiklerinden, yönetici ve öğretmenlerin iş değerlerine ilişkin bulguların belirlenmesinde, minimum, maksimum ortalama, standart sapma istatistiklerinden yönetici ve öğretmenlerin iş değerleri ile demografik özellikleri arasındaki ilişkinin belirlenmesinde t-testi ve varyans analizinden faydalanılmıştır. İş değeri ölçeğinin faktör analizi sonucu ?Yaratıcılık ve Zihinsel Teşvik?, ?Ekonomik Faydalar?, ?Başarı?, ?Bağımsızlık ve Üstlerle İlişkiler?, ?Yaşam Tarzı ve Arkadaşlarla İlişkiler?, ?Prestij?, ?Güvenlik?, ?Çeşitlilik? alt boyutları ile katılımcıların branşları, cinsiyetleri ve eğitim düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Ancak diğer alt boyutlar ve değişkenler arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Araştırma sonuçları tablolar ve grafikler halinde bulgular bölümünde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is accomplished to find out how teachers and directors of secondary schools attach importance to occupational values, and to investigate the relation between occupational values and personality traits. In this research, occupational values are examined under the dimensions of `creativity and mental encouragement, economic benefits, success,independence and relationships with superiors,prestige,self sacrifice, safety,variety,life style and the relationships with friends, and environment; also, differentiations of the mentioned dimensions according to demographic features are investigated. The questionnaire, prepared on planned goal, was applied to 327 teachers and managers who are working for government or private schools in Üsküdar and Kadıköy districts of İstanbul in 2008?2009 Educational season.The analyze of the gained information in the research was fullfilled on computer by using SPSS-15 computer program. To test the reliability of the questionnaire, Alfa-coefficient(Coranbach Alfa) was used , to determine demographic distribution of pattern group, frequency and persentage defining statistics, to determine occupational values of teachers and managers, mean value and Standard deviation, and to determine the relation between occupational value and demographic properties of teachers and managers, t-test and variable analyzes were used. As the research of the factor analyze of the work value scale ,there has not been found a meaningful relation by means of statistics between 'the dimensions of creativity and mental encouragement,economic benefits,success,independence and relationships with superiors,life style and the relationships with friends,prestige,safety,variety' and the branchs,sexes and educational levels of the participants.however, there has been found some meaningful relation between other dimensions and variables , there is relation between variables and other dimensions. The result of the research is presented in the finding chapter as graphics and charts.