Ortaöğretime geçiş sürecine çözüm olarak gertirilen Seviye Belirleme Sınavı (SBS)'nin araştırılması
Investigation of the Placement Exam (SBS) brought as a solution for the process of the transition to secondary education
  1. Tez No: 310725
  2. Yazar: HÜSNE ŞENSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Seviye Belirleme Sınavı, ortaöğretim, ortaöğretime geçiş, Placement Exam, secondary education, transition to secondary education
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı; devlet, özel ilköğretim okulları ve dershane öğretmenlerinin ve velilerin Seviye Belirleme Sınavı'na ilişkin algıları ve bunlara ilişkin algılamaların çeşitli bağımsız değişkenlere göre farklılaşma durumu belirlenmeye çalışılmıştır.Bu araştırma betimsel nitelikte bir çalışmadır. Çalışmanın evrenini 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Çanakkale ilindeki resmi ve özel ilköğretim okullarında ve dershanelerde çalışan öğretmenler ile SBS'ye girecek 8. sınıf öğrencilerinin velileri oluşturmaktadır. Çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen SBS'ye yönelik öğretmen ve veli algıları anketi ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin istatistiksel çözümlenmesi, SPSS paket programından yararlanılarak yapılmış, gruplar arasındaki anlamlılık testlerinde p=0.05 düzeyi esas alınmıştır.Amaç ve alt problemlere bağlı olarak ulaşılan bulgular genel olarak öğretmenlerin ve velilerin SBS'ye ilişkin algılama puanlarının yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen verilere göre öğretmenlerin branşlarına, eğitim düzeylerine, velilerin ise; cinsiyet, anne-babanın çalışma durumuna ve eğitim düzeyine, annenin mesleğine, ailenin aylık gelirine, ve öğrencilerin eğitim gördüğü eğitim kurumunun türüne göre farklılıklar bulunmuştur. Genel olarak öğretmenlerin ve velilerin eğitim düzeyinin arttıkça SBS'ye yönelik algılarında yükseldiği bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca çocuğu; özel ilköğretim okuluna giden velilerin devlet ilköğretim okula gidenlere göre SBS'ye yönelik daha olumlu algılara sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research; state, private primary schools and private training center techers? and parents? perceptions regarding to Placement Exam (SBS) and the differentiation status according to various independent variables of related perceptions have been tried to determine.This research is a study with a descriptive nature. The teachers working in public and private primary schools and in private training centers and the parents whose children will take SBS exam in Çanakkale province in 2009-2010 academic year form the universe of the study. Placement Exam-oriented teachers? and parents? perceptions questionnaire and demographic information form which developed by the researcher have been used in this study. The analysis of the collected data has been done by using SPSS package program, p=0.05 level has been counted in the significance tests among the groups.According to data obtained, differences have been found with regard to teachers? branches, education levels and parents? gender, working status and education level, mothers? occupation, family?s monthly income and the type of the school in which the student studies. In general It has been found that the more teachers? and parents? level of education is, the more their perceptions on SBS are. Additionally, It has been identified that the private school students? parents have a higher mean compared to those of state school students? parents.