Orta öğretim öğretmenlerinin sınıf yönetimindeki yeterlikleri
The proficiencies of highschool teachers at class management
  1. Tez No: 240253
  2. Yazar: ERDAL KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetimi, ortaöğretim öğretmenleri, Class management, highschool teachers
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Başarılı bir eğitimin ilk adımı, sınıfın bilimsel yöntemlerle yönetilmesidir. Sınıfın iyi yönetilmesi için, sınıfın yöneticisi durumunda olan öğretmenlerin, sınıf yönetimi konusunda bir takım yeterliklere sahip olması gerekir.Öğretmenlerin sahip olması gereken sınıf yönetimi yeterlik alanları kesin olarak sınırlandırılmamakla beraber, bu araştırmada, sınıfın fiziki ortamının düzenlenmesi (yönetimi), program-plan hazırlanması ve uygulanması, zamanın etkili olarak kullanılması, sınıf içi ilişkilerin düzenlenmesi, öğrenci davranışlarının geliştirilmesi ve düzenlenmesi olarak ele alınmıştır.Öğretmenlerde bulunması gereken yukarıdaki alanların yönetimine ilişkin yeterliklerin, öğretmenler tarafından özeleştirileri tespit edilmeye çalışılmıştır.Buna göre, araştırmanın problem cümlesi;“Öğretmenlerin görüşlerine göre, ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlikleri ne düzeydedir?”şeklinde düzenlenmiştir.Bu problem cümlesi için beş alt problem oluşturulmuştur.Bunlar;1-Öğretmenlerin sınıflarındaki fiziki ortamın yönetimine ilişkin yeterlikleri ne düzeydedir?2-Öğretmenlerin program-plan hazırlama ve uygulamadaki yeterlikleri ne düzeydedir?3-Öğretmenlerin sınıf içi ilişkileri düzenlemedeki yeterlikleri ne düzeydedir?4-Öğretmenlerin zamanı etkili kullanmadaki yeterlikleri ne düzeydedir?5-Öğretmenlerin öğrencide davranış geliştirme ve düzenlemedeki yeterlikleri ne düzeydedir? olarak alınmıştır.Öğretmenlerin yetersizliklerinden kaynaklanan, istenmeyen davranışlar ortaya çıkmadan, onların sorumlusu olan koşulların araştırılması ve düzeltilmesi beklenemez. Bu açıdan, bu araştırma, öğretmenlere yeterli ve yetersiz olduklan sınıf yönetimi boyutlarını belirlemede yardımcı olacaktır. Öğretmenler de sınıf yönetimi konusundaki yeterliklerinin ne düzeyde olduğunu öğrenerek, kendilerini geliştirici ve değiştirici önlemleri alacaklardır.Bu araştırmanın sınırlılıkları;1- Bu araştırma, İstanbul ili, Anadolu yakasında görev yapan ortaöğretim öğretmenlerinin görüşleri ile sınırlıdır.2- Araştırma, öğretmenlerin, sınıfın fiziki ortamının yönetimi, program-plan hazırlama ve uygulama, sınıf içi ilişkileri düzenleme, zamanı etkili kullanma, öğrencide davranış geliştirme ve düzenlemedeki yeterlikleri ile sınırlıdır.Bunlann dışında olup, araştırmada yer alan konular, öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlikleri ile ilgileri ölçüsünde işlenmiştir.3- Bu araştırmada elde edilen bilgiler, anket yoluyla sağlanan verilerle sınırlıdır,biçiminde düzenlenmiştir.Bu çalışmada anketten yararlanarak, öğretmenlerin sınıf yönetimindeki yeterliklerinin, müfettiş görüşlerine göre ne düzeyde bulunduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Böyle bir çalışmada, tarama modellerinden genel tarama modeli kullanılmıştır.Çalışma evreni olarak İstanbul ili, Anadolu yakasında görev yapan ortaöğretim öğretmenleri alınmıştır.Araştırmada, veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket tek bölüm ve 5 alt problemi ölçen 41 sorudan oluşmuştur. Bu sorular, öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterliklerini ölçmektedir.Anket toplam 50 kişiye uygulanmıştır.Öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterliklerini belirlemek amacıyla 4'lü ölçek kullanılmıştır. Bunlar, (1) Hiçbir zaman, (2) Bazen, (3) Genellikle, (4) Her zamandır.
Özet (Çeviri)
The first step to a succesfull education is to lead a class through scientific methods. To achieve this, the teachers that are leaders of classes are to have some proficiencies. There is no definite limit about these proficiencies for class management but through this research; physical arrangement (management) of the class, preparation of curriculum and implementations, using time effectively, organizing class inteior affairs, developing and organizing students? behaviours are also handled. The skills above teachers must have have been figured out by teachers? own critics.According to this, the challenging topic of the survey has been formed as ; "What level are the teachers? that teach in Regular highschools which gives Formal and Day Education, class management skill in teachers? opinions? ?This topic consists of five sub-problems. These are;1-What level are the teacher?s proficiencies about their classes? physical management?2-What level are the teacher?s proficiencies about constructing curriculum and implementation?3-What level are the teacher?s proficiencies about organizing their classes? interior affairs?4-What level are the teacher?s proficiencies about time management?5-What level are the teacher?s proficiencies about devoping and organizing students? behaviours?It cannot be expected to inquire and improve the unwanted behaviours caused by teachers? unskillfulness before they occure. From this aspect, this survey will help the teachers define the dimension of class management that if they are good at or not. Learning what level are their proficiencies about class management teachers will take some actions that developing and changing themselves.The limitations of this survey are formed with the followings;1- The survey is limited by, province İstanbul, and the teachers? opinions teaching in highschools on Anatolian side.2- The survey is limited by teachers? management of physical class atmosphere, constructing curriculum and implementation, organizing classes? interior affairs, time management, devoping and organizing students? behaviours.The subjects that are exceptional but mentioned in this survey have been processed under the heading of ?Teachers? interestsclass management Proficiencies.3-Datum obtained through this survey is limited by the information taken via questionnaires.In this survey using questionnaire we tried to define what levels are teacher?s management proficiencies according to Inspectors? opinions. In this survey, the general scanning model has been carried out out of scanning models.As study area, province İstanbul, highschool teachers that work on Anatolian Side of İstanbul have been picked up.Through this research, questionnaire has been carried out as an instrument of collecting datum. Quastionnaire consists of one division and 5 sub-division to measure the magnitude of problem. These questions have scaled the teachers? class management skills.The questionnaire have been carried out on 50 people.Four scales have been implied to define teachers? class management skills. These are, (1) never, (2) sometimes, (3) Generally, (4) Always.