İngilizce öğretmenlerinin program okuryazarlıkları ile sınıf yönetimi yeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between English teachers' curriculum literacy and classroom administration competencies
  1. Tez No: 806513
  2. Yazar: AHMET GİRGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZEN TOFUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim programı, Program okuryazarlığı, Sınıf yönetimi, İngilizce öğretmenleri, Öğretmen yeterliği, Curriculum, Program literacy, Classroom administration, English teachers, Teacher competence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Öğretmenlerin temel yeterliklerden biri olan program okuryazarlığı, öğretmenlerin eğitim programının tüm unsurlarına hâkim olmalarını gerektirmektedir. Bu yeterliğe hâkim olan öğretmenlerden aynı zamanda, eğitim programı amaçlarına ulaşılabilmesi için, sınıf yönetiminde de iyi olmaları beklenir. Bu çalışmada İngilizce öğretmenlerinin program okuryazarlıkları ile sınıf yönetimi yeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında, ortaokul İngilizce öğretmenlerinin görüşlerine göre, program okuryazarlıklarının sınıf yönetimi yeterlikleri üzerindeki rolü nedir? sorusuna yanıt aranmıştır. Araştırma nicel bir araştırmadır ve ilişkisel desende tasarlanmıştır. Çalışmanın evrenini 2022-2023 eğitim öğretim yılı döneminde Manisa ili genelinde, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki resmi devlet okullarının ortaokul düzeyinde çalışmakta olan İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile seçilen 167 ortaokul İngilizce öğretmenidir. Verilerin toplanmasında kişisel bilgiler formu, Bolat (2017) tarafından geliştirilen ''Eğitim Programı Okuryazarlığı Ölçeği'' ve Çetin (2009) tarafından geliştirilen ''Sınıf Yönetimi Yeterliği Ölçeği'' kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS paket programına aktarılmasının ardından, verilerin normal dağılım göstermediği belirlenmiştir. Verilerin normal dağılımı göstermediğinin tespit edilmesiyle birlikte, verilerin analizinde parametrik olmayan test analiz yöntemleri kullanılmıştır. Verilerin istatiksel analizinde Kruskal Wallis testi, Man Whitney U testi, Spearman korelasyon analizi ve Sıralı lojistik regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen analiz sonuçlarına göre, birinci alt problem bağlamında, ortaokul İngilizce öğretmenlerinin eğitim programı okuryazarlıklarına ve sınıf yönetimi yeterliklerine yüksek düzeyde sahip oldukları tespit edilmiştir. Eğitim programı okuryazarlığı boyutlarında yazma ortalamasının en yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sınıf yönetimi yeterliği boyutlarında, ortaokul İngilizce öğretmenlerinin sınıf içi ilişkileri düzenlemeye ilişkin davranış düzeyinin ortalamasının en yüksek düzeyde olduğu görülmekte iken sınıfın fiziksel düzenini sağlamaya ilişkin davranış düzeyi ortalamasının en düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. İkinci alt problem bağlamında, ortaokul İngilizce öğretmenlerinin eğitim programı okuryazarlıkları ve sınıf yönetimi yeterlikleri cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, mesleki kıdem ve okulda hizmet süresi bağlamında incelenmiştir. Elde edilen bulgularda, ortaokul İngilizce öğretmenlerinin eğitim programı okuryazarlığı ölçeği genelinde ve boyutları düzeyinde, sınıf yönetimi yeterliği ölçeği geneli ve boyutları düzeyinde yalnızca cinsiyet değişkenine göre kadın öğretmenler lehine anlamlı farklılık oluştuğu görülmüştür. Üçüncü alt problem bağlamında, ortaokul İngilizce öğretmenlerinin eğitim programı okuryazarlıkları ile sınıf yönetimi yeterlikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, ortaokul İngilizce öğretmenlerinin eğitim programı okuryazarlıkları ile sınıf yönetim yeterlikleri arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde ilişki tespit edilmiştir. En yüksek düzeyde ilişki eğitim programı okuryazarlığı ile sınıf yönetimi yeterliği arasındadır. Okuma ve yazma değişkenleri arasında, okuma ve eğitim programı okuryazarlığı arasında, yazma ve eğitim programı okuryazarlığı arasında, yazma ve sınıf yönetimi yeterliği arasında yüksek düzeyde ilişki belirlenmiştir. En düşük düzeyde ilişki ise sınıf içi ilişkileri düzenleme değişkeni ile davranış geliştirme ve düzenleme değişkeni arasında, fiziksel düzeni sağlama değişkeni ile davranış geliştirme ve düzenleme değişkeni arasında olduğu bulgulanmıştır. Dördüncü alt problem bağlamında, ortaokul İngilizce öğretmenlerinin eğitim programı okuryazarlıkları sınıf yönetimi yeterliklerine olan etkisi incelenmiştir. Elde edilen bulgularda, ortaokul İngilizce öğretmenlerinin eğitim programı okuryazarlığının sınıf yönetim yeterliği üzerinde orta düzeyde etkisi olduğu görülmüştür. Eğitim programı okuryazarlığı, okuma ve yazma boyutlarının sınıf yönetimi yeterliği üzerinde etkisinin anlamlı olduğu saptanmıştır. Eğitim programı okuryazarlığının, sınıf yönetimi yeterliği boyutlarından fiziksel düzeni sağlama, öğretim yönetimi, davranış geliştirme ve düzenleme üzerinde anlamlı etkisi olduğu belirlenmiştir. Eğitim programı okuryazarlığı okuma boyutunun, sınıf yönetimi yeterliği boyutlarından öğretim yönetimini yordadığı görülmekte iken, yazma boyutunun öğretim yönetimi ve davranış geliştirme ve düzenleme boyutlarını yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Curriculum literacy, which is one of the basic competencies of teachers, requires teachers to master all elements of the curriculum. Teachers who master this competence are also expected to be good at classroom management in order to achieve the aims of the curriculum. Therefore, this study aims to examine the relationship between English teachers' curriculum literacy and classroom management competences. Within the scope of this purpose, according to the views of secondary school English teachers, what is the role of curriculum literacies on classroom management competencies? The study is a quantitative research and designed in a relational design. The population of the study consists of English teachers working at the secondary school level of official public schools within the Ministry of National Education in Manisa province during the 2022-2023 academic year. The sample of the study is 167 secondary school English teachers selected by convenience sampling method. Personal information form,“Curriculum Literacy Scale”developed by Bolat (2017) and“Classroom Management Competence Scale”developed by Çetin (2009) were used to collect the data. After the data obtained from the scales were transferred to the SPSS package programme, it was determined that the data did not show normal distribution. With the determination that the data did not show normal distribution, nonparametric test analysis methods were used to analyze the data. Kruskal Wallis test, Man Whitney U test, Spearman correlation analysis and ordered logistic regression analyzes were performed in the statistical analysis of the data. According to the results of the analysis obtained in the study, in the context of the first sub-problem, it was determined that secondary school EFL teachers had a high level of curriculum literacy and classroom management competencies. In the dimensions of curriculum literacy, it was determined that the average of writing was at the highest level. In the dimensions of classroom management competence, it was found that the average behavior level of secondary school English teachers' behavior level related to regulating classroom relationships was at the highest level, while the average behavior level related to ensuring the physical order of the classroom was at the lowest level. In the context of the second sub-problem, secondary school English teachers' curriculum literacy and classroom management competencies were examined in terms of gender, age, educational level, professional seniority and length of service in the school. The findings revealed that there was a significant difference in favor of female teachers in the overall and dimensions of the curriculum literacy scale and in the overall and dimensions of the classroom management competence scale of secondary school EFL teachers only according to the gender variable. In the context of the third sub-problem, the relationship between secondary school English teachers' curriculum literacies and their classroom management competencies was examined. According to the results, a positive and high level relationship was found between curriculum literacy and classroom management competencies of secondary school EFL teachers. The highest level relationship is between curriculum literacy and classroom management competence. A high level relationship was determined between reading and writing variables, between reading and curriculum literacy, between writing and curriculum literacy, between writing and classroom management competence. The lowest level relationship was found between the variable of regulating classroom relations and the variable of developing and regulating behaviour, and between the variable of providing physical order and the variable of developing and regulating behavior. In the context of the fourth sub-problem, the effect of secondary school English teachers' curriculum literacy on their classroom management competencies was examined. The findings revealed that the curriculum literacy of secondary school EFL teachers had a moderate effect on classroom management competence. The effect of curriculum literacy, reading and writing dimensions on classroom management competence was found to be significant. It was determined that curriculum literacy had a significant effect on providing physical order, instructional management, behavior development and regulation from the dimensions of classroom management competence. It was found that reading dimension of curriculum literacy predicted instructional management among the dimensions of classroom management competence, while writing dimension predicted instructional management and behavior development and regulation dimensions.