Öğretmen ve yöneticilerin okul iklimine ilişkin algıları ile toplam kaliteye ilişkin tutumları arsındaki ilişki(Üsküdar örneği)
Teacher and adminstrator perceptions regarding school climate and attitudes about the relationships between total quality (Uskudar example)
- Tez No: 240259
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: TKY, okul iklimi, örgüt iklimi, öğretmen, okul yöneticisi, TQM, school climate, organization climate, teacher, school manager
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırma; İstanbul ili Üsküdar ilçesi ilköğretim okullarındaki öğretmen ve yöneticilerin okul iklimine ilişkin algıları ile toplam kaliteye ilişkin tutumları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır.Amaç doğrultusunda ölçekler 2008?2009 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Üsküdar ilçesinde bulunan 15 ilköğretim okulunda görev yapan toplam 545 öğretmen ve yöneticiye uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen bilgilerin çözümlenmesi SPSS 17.0 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubunun demografik özelliklerine göre dağılımının belirlenmesinde frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistiklerinden, TKY uygulamaları ve okul iklimi ile yönetici ve öğretmenlerin demografik özellikleri arasındaki ilişkinin belirlenmesinde t-testi, varyans analizi, post-hoc LSD ve Scheffé testleri, Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney-U testlerinden örgüt iklimi ve TKY ölçeği alt boyutları arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Pearson Çarpım Moment Korelasyon analizinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; TKY ölçeğinin tüm boyutları ile okul iklimi ölçeğinin tüm boyutları arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır. TKY ölçeğinin tüm boyutları ile okul iklimi ölçeğinin; çözülme, engellenme, ve yüksekten bakma alt boyutları için pozitif yönde; moral, samimiyet, yakından kontrol, işe dönüklük ve anlayış gösterme alt boyutları için negatif yönlü ilişkilerin olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been performed in order to reveal how the relationship is between primary school teachers and administrators? perceptions in Üsküdar district of Istanbul province regarding school climate and attitudes towards Total Quality ManagementThe questionnaire prepared in accordance with the aim was applied a total of 545 primary school teachers and administrators in 15 primary schools in Üsküdar district of Istanbul province in 2008-2009Analysing the data obtained from the survey was carried out in the computer environment by using package program SPSS 17In determining the distribution of sample group according to the demographic characteristics descriptive frequency and percentage statistics, in determining the relationship between TQM practices - school climate and the demographic characteristics of teachers ? administrators t-test, variance analysis, post-hoc LSD tests, and Scheffler, Kruskal-Wallis H test, Mann Whitney -U tests, in determining the relationship beetween organization climate and sub-dimensions of TQM scale Pearson Moment Correlation analysis were used.As the result of the research ; statistically significant relationships were found between all dimensions of TQM scale and all dimensions of school climate scale.Positive way relationships between all dimensions of TQM scale and sub-dimensions of disengagement, detention, and overlooking; negative way relationships between sub-dimensions of morale, sincerity, close-control, introversion and indulgence were displayed.