Okul müdürlerinin İletişim Becerilerinin Öğretmen Algılarına Göre İncelenmesi
The main purpose of this research is determining the teacher?s perception related to school managers? communication skills
- Tez No: 240265
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: iletisim, okul müdürlerinin iletisim becerileri, Communication, School managers? communication skills
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu arastırmanın ana amacı okul müdürlerinin iletisim becerilerine iliskin ögretmen algılarınınbelirlenmesidir. Arastırmanın çalısma grubunu, 2008?2009 Egitim-Ögretim yılında Kırklarelili Merkez lçe sınırları içinde bulunan Milli Egitim Bakanlıgına baglı okullarda görevögretmenler olusturmaktadır. Bu arastırmada incelenen konuya iliskin kaynaklar ve olgusalveriler dikkatle incelenmistir. Arastırma verilerinin toplanmasında, Simsek (2003) tarafındangelistirilen ölçekten yararlanılmıstır. Bu arastırmada tarama yöntemi kullanılmıstır. Verilerintoplanması, anket formu ile gerçeklesmistir. Anket formları ile toplanan verilerinçözümlenmesinde ise SPSS 15.0 programı kullanılmıstır. Okul müdürlerinin iletisimbecerilerine iliskin on yedi alt boyut için bagımsız grup T Testi, Mann Whitney U testi,Kruskal-Wallis H testi, Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) ve tamamlayıcı Post HocTeknigi olarak da Scheffe Testi uygulanmıs ve sonuçlar degerlendirilmistir.Yapılan analizler sonucunda, okul müdürlerinin iletisim becerilerine iliskin ögretmen algıları;cinsiyet, mesleki kıdem, bulundugu okuldaki görev süresi, brans, egitim seviyesi veögretmenlerin çalıstıgı kurum türü degiskenlerine göre anlamlı farklılık gösterdigi bulgusunaulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is determining the teacher?s perception related toschool managers? communication skills.Research?s working group consists of teachers whowork at schools depended on Ministry of Education in 2008-2009 academic year in Kırklareli.In this research,sources related to topic which is being examined and phonomenologicaldatum were carefully examined.In collecting research datum,scale improved by Simsek(2003)was benefited from. In this research scanning method was used. Collecting the datum wasactualized by questionnaire form. In analysing the questionnaire form and collected datum,SPSS 15.0 program was used. Depended group T Test,Mann Whitney U Test,Kruskal-WallisH Test,One way variance analysis (ANOVA) and Scheffe Test as a method of complementaryPost Hoc,related to school managers?communication skills were applied for 17 lower size andthe results were evaluated.In consequence of the analysis, it was reached that teachers? perception related to schoolmanagers? communication skills show significant difference according to the gender,vocational priority,working time at their school,branch,education level and type of institutionthat they work.