Meslek lisesi müdürlerinin yöneticilik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarına etkisi
Vocational high schools? principals? managerial behaviors? affect on theachers? organizational loyalty
- Tez No: 240268
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Meslek Liseleri, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Adanmışlık, Yöneticilik Davranışları, Okul Yöneticisi, Vocational High Schools, Organizational Loyalty, Organizational Devotion, Managerial Behaviors, Schools Principals
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Meslek liseleri, iş ve hizmet alanlarında gereksinim duyulan nitelikli insan gücünün yetiştirildiği okullardır. Bu okulların bu hedeflerini yakalamasında en büyük rol, bu okullarda çalışan öğretmenlere ve okulları yöneten yöneticilere düşmektedir. Bu açıdan bakıldığında meslek liselerinde öğretmenlerin okullarına bağlılık düzeyleri önem kazanmaktadır.Bu araştırmanın amacı; Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Ticaret ve Turizm Meslek Liselerinde; müdürlerin yöneticilik davranışlarının, öğretmenlerin kurumlarına olan bağlılıklarına etkisinin düzeyinin belirlenmesidir.2008-2009 öğretim yılında İstanbul İlindeki Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Ticaret ve Turizm Meslek Liselerinde çalışan öğretmenlerle yapılan araştırmada 324 öğretmene ulaşılmış, 324 adet anket cevaplandıktan sonra geri alınmıştır. Ancak anketlerden 22'si, cevapların hatalı işaretlenmesi veya boş bırakılması nedeniyle değerlendirmeye alınmamıştır. Araştırma, geriye kalan 302 anket üzerinden yapılmıştır.Kişisel Bilgi Formu ve Meslek Lisesi Müdürlerinin Yöneticilik Davranışlarının Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılığına Etkileri anketi ile toplanan veriler, SPSS Programı ile analiz edilmiştir.Sonuç olarak, meslek lisesi müdürlerinin yönetimsel davranışlarının, bu okullarda çalışan öğretmenlerin örgütsel bağlılığını önemli ölçüde etkilediği ve öğretmenlerin yöneticilerinin yöneticilik davranışlarını algılamada cinsiyet, branş, yaş, mezun olunan eğitim kurumunun, öğrenim düzeyinin, çalışılan okul türünün, okulda çalışma süresinin ve mesleki kıdemin önemli farklılaşma nedenleri oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The vocational high schools? purpose is to train the required skilled human resources for the manufacturing and service sectors. In order to succeed in it its goal, principals and teachers of those schools play the most important roles. Thus, the loyalty level of the teachers to their schools has a crucial importance.The aim of this research is to determine the level of the effect of the school principals? management behaviors? on teachers? loyalties to their schools in Vocational High Schools of Industry, Vocational Schools for Girls and Vocational High Schools of Commerce and Tourism.The research has been conducted within the 2008-2009 educational year with 324 teachers who were working for the above mentioned vocational high schools in Istanbul. A total of 324 questionnaires were collected from the teacher after completion. However, due to some mistakes and empty answers 22 questionnaires withdrawn from the further analysis. Thus the research and accordingly statistical analyses were conducted with the remaining 302 questionnaires.All the data collected with personal information form and the questionnaire which was developed by the researcher analyzed with SPSS for Windows version 15. As a result, it is found that the school principals? managerial behaviors affect teachers? organizational loyalty level. It is also found that, teachers? gender, marital status, teaching subject, age, university education, educational level, and vocational school type, duration time in the school and professional seniority cause differentiation in perception of the school principals? managerial behaviors which in turn leads a different level of organizational loyalty.