Anadolu teknik ve Anadolu meslek lisesi öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri
Organizational commitment scale of Anatolian technical and Anatolian vocational high school teachers
- Tez No: 240272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Bağlılık, Örgütsel bağlılık, Organization, Commitment, Organizational Commitment
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma, İzmit'teki Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini; İzmit'teki Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Liselerinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise İzmit İlçesindeki Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Liselerinde 2008-2009 eğitim- öğretim yılında görev yapan toplam 240 öğretmen oluşturmaktadır.Araştırma ile ilgili veriler Örgütsel Bağlılık Ölçeğiyle (Demirkıran, 2004) toplanmıştır. İki bölümden oluşan ölçeğin birinci bölümünde kişisel bilgilere, ikinci bölümde ise örgüte yönelik tutumları ölçmek amacıyla ?Duygusal Bağlılık?, ?Devamlılık Bağlılığı? ve ?Normatif Bağlılık? alt boyutlarına ilişkin toplam 18 tutum ifadesine yer verilmiştir.Ölçekten elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamında SPSS paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Ölçeğin birinci bölümüyle ilgili verilere ilişkin frekans ve yüzde dağılımı alınmış, öğretmenlerin tutumlarının belirlenmesine yönelik olarak aritmetik ortalama ve standart sapma, tutumlar arasında farklılığı ortaya koyabilmek için ikili karşılaştırmalarda bağımsız gruplar için ?t? testi, ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Görüşler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı ? = 0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır;1. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin ortalamalar seviyesinde olduğu görülürken, cinsiyet ve kadro değişkenlerine göre gruplar arasında farklılık bulunmamıştır.2. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin medeni durumuna, mezuniyetlerine, kıdemlerine ve girdikleri derslere göre gruplara arasında anlamlı farklılıklar görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been made for analysing organizational commitment scale of Anatolian Technical and Anatolian Vocational High Schools teachers, in İzmit, in terms of different variants.The subject of the research is the theachers who teach in Anatolian Technical and Anatolian Vocational High Schools in İzmit; however, the sampling group includes, in total, 240 teachers teaching in Anatolian Technical and Anatolian Vocational High Schools in İzmit in 2008-2009 Education Year.The datas related to research have been congregated by Organizational Commitment Scale (Demirkıran, 2004). In the first section of the scale, which consists of two sections, there has been mentioned about personal data; however, in the second section there has been mentioned about 18 attitude statements related to subdivisions of `Emotional Commitment?, `Commitment of Attendance? and ` Normative Commitment? in order to evaluate their attitudes to organization.The datas gained from the scale have been analysed by computer with the help of SPSS program. There has been used frequency and percentage distribution of datas related to the first section of the scale, and in order to define the attitudes of teachers there has been used arithmetic avarage and standard deviation, `t? for independent groups in binary comparision in order to the variety in the attitudes; however, there has been used mono path variance analysis in order to compare the groups including more than two variants. It has been tested in terms of signifance level of a=0.05 whether there has been a significant difference among the thoughts.These are the datas gained from the research:1.While it has been concluding that the organizational commitment scale of the teachers is in average level, there is no difference among the groups according to their gender and permanent staff variants.2.Among the groups there have been significant differences in organizational commitment scale of the teachers, according to their marital status, graduation, seniority, and branch.