Örgüt kültürünün iş tatmini üzerine etkileri(bir araştırma)
The effects of culture of organization on the satisfaction of work (a survey)
- Tez No: 240334
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN OKAKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: culture, culture of organization, satisfaction of work, pleasure, motivation, the retail Business
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Çalışma Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Örgüt kültürü ve iş tatmini kavramları hızlı bir değişim ve gelişim yaşayan günümüz iş dünyasında, örgütlerin büyümesinde etkin bir rol üstlenmektedir. İş Tatmini çalışanın işinde duyduğu memnuniyeti ifade eder. İşgören için işler rutin ve yükselme imkânı sağlamayan işler olduğunda verimlik düşer buda çalışanların kısa sürede işten ayrılmalarına neden olur, bu durum işletmeye maliyet olarak yansır. İşveren çalışanlarına örgüt kültürün aşılamalı ve iş tatminini sağlayan ortam hazırlamalıdır.Bu çalışmada, Örgüt Kültürünün İş Tatmini Üzerine Etkileri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde; kültür ve örgüt kültürü kavramları tanımlanmış, örgüt kültürünün temel unsurları örgüt kültürünün oluşumu ve örgüt kültürü modelleri açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise; iş tatmini kavramının anlamı ve önemi, iş tatmini kuramları, iş tatmininin belirleyici öğeleri, örgütlerde is tatmini sağlamaya yönelik uygulamalar ve iş tatminsizliğinin birey ve örgüt açısından sonuçları incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde örgüt kültürü ve iş tatmini arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla Perakende sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede örgüt kültürünün İş tatminine yönelik etkisi araştırıldığı anketin sonuçları hakkında bilgi verilmiştir.Anahtar Kelime: Kültür, Örgüt, Örgüt Kültürü, İş Tatmini, Verimlilik, Motivasyon, Perakende Sektörü
Özet (Çeviri)
In today?s business world that has a great improvement and change; the themes of culture of organization and satisfaction of work have an effective role on the improvement of organizations? improvement. The satisfaction of work expresses the pleasure of the workers. When the works seem routin and that has no role on improvement for the workers, the efficiency decreases and this results of workers? leaving the work in a short time, and this reflects to the factory with financial elements. The employer should suggest his workers the culture of organization and he shold prepare ambiances that provide satisfaction of work.This work gives information about the effects of culture of organization on the satisfaction of work. In the first part of the work, culture and culture of organization are described, the main themes of culture of organization, the composition of culture of organization and the models of culture of organization are explained. In the second part of the work, the meaning and the importance of the satisfaction of work, the theory of the satisfaction of work, the significant elements of the satisfaction work, the applications of organizations? that provides satisfaction of work and the results of dissatisfaction of work for the person and the organization are analysed. And in the last part of the work, the results of a survey that examines the effects of culture of organizations on the satisfaction of work in a retail factory for the determination of the relation between the culture of organization and the satisfaction of work.