Basel II
Basel II
- Tez No: 240361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇOKGEZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, Risk Ölçüm Modelleri, Basel I, Basel II, Risk Management, Risk Measurement Models, Basel I, Basel II
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Dünyada karşılaşılan finansal krizlerle birlikte tüm gözler finans ve bankacılıksektörüne odaklanmıştır. Sermaye yeterliliği hesaplamasında 1988 yılında imzalanan Basel Ikriterlerini kullanan birçok bankanın krizlerden etkilenerek batmasıyla birlikte Basel Ikriterlerinin risk ölçümünde yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır ve Basel II kriterlerisunulmuştur.Bu çalışmada, ilk olarak risk yönetimi kavramından söz edilmiş ve sonrasında ilksermaye uzlaşısı Basel I ile ikinci sermaye uzlaşısı Basel II'nin kapsamına, farklarına vebenzerliklerine genel olarak değinilmiştir. Basel II Uzlaşısı'nda geçerli kılınan risk ölçümyöntemleri ele alınmıştır. Yeni getirilen sermaye yeterliliği kriterlerinin Dünya Ülkelerine,Türkiye'ye ve bununla beraber reel sektöre olan etkileri ele alınmıştır.Basel II kriterlerinin uluslararası alanda 2007 yılında, Türkiye'de ise 2008 yılındauygulamaya geçmesi öngörülmüştür fakat yasal sürecin tamamlanamamasıyla beraber busüreç Türkiye için 2009 yılına ertelenmiştir.
Özet (Çeviri)
All eyes with the world financial crisis has focused on finance and banking sector.Capital adequacy calculation in 1988 that was signed in Basel I criteria used by many banksaffected by the crisis, the sinking of the Basel I risk measurement criteria is concluded to beinsufficient in and Basell 2 criterias presented.In this study, we first talk about the concept of risk management and reconciliationafter the first capital of Basel I agreed with the second capital under Basel II, the differencesand similarities in general to have been addressed. Basel II risk measurement methods agreedto make the current has been taken up. The capital adequacy of the criteria of the new worldbrought to the country, however the real sector in Turkey and the effects are discussed.Basel II criteria in the international arena in 2007, in Turkey in 2008 to implement themove, but legal process has been envisaged with the completion of this process by the year2009 Turkey has been delayed for.