Basel II'nin Türk bankacılık sistemine etkileri
Effects of Basel II on Turkish banking system
  1. Tez No: 240914
  2. Yazar: SERKAN GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUDİ APAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Basel II, Yeni Basel Sermaye Uzlasısı, Türk bankacılık sistemi, risk yönetimi, Basel II, the New Basel Capital Accord, Turkish banking system, risk management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) bünyesinde, 1974 yılında kurulan Basel Komitesi, bankacılık faaliyetleri ve bu faaliyetlerin düzenlenmesi ve denetlenmesi hususunda tavsiye niteliginde metinler yayımlamaktadır. Bu metinler, uluslararası bankacılık normlarını olusturan önemli dokümanlar olarak kabul edilmektedir. Bu metinlerden en önemlileri, 1988 yılında yayımlanan Basel I ve nihai sekli verilerek 2004 yılında yayımlanan Basel II'dir. Basel II, üç yapısal blok üzerine kuruludur. Birinci yapısal blokta, bankaların maruz kaldıkları riskleri ölçmede kullanabilecekleri yaklasımlar önerilmekte ve sermaye yeterliligi tanımlanmaktadır. ikinci yapısal blok, denetim otoritesinin incelemesi sürecidir. Üçüncü yapısal blok, piyasa disiplini saglamaya yöneliktir. Faydaları ve olumsuz etkileri ile Basel II, küresel ekonominin en önemli gündem maddelerinden biridir. Basel II'den en fazla gelismekte olan ülkelerin etkilenmesi beklenmektedir. Yeni Uzlası'nın baslıca olumsuz etkileri, uluslararası borçlanma ve kredi piyasaları üzerine olacaktır. Ancak, ortaya çıkacak olumsuz etkilerin sınırlı olacagını ileri süren arastırmalar da mevcuttur. Gelismekte olan bir ülke olarak Türkiye de Basel II'den fazlasıyla etkilenecektir. 2008 yılından itibaren uygulanması planlanan Uzlası'nın en önemli etkisi bankacılık sistemi üzerine olacaktır. Daha etkin bir risk yönetimi anlayısı ve saglam bir bankacılık sistemi yaratması beklenen Basel II'nin, gelismekte olan ülkelerin borçlanma/kredi yapıları üzerinde birtakım olumsuz etkileri de olacaktır. Neticede Basel II, basta bankalar olmak üzere, tüm ekonomi açısından temelden özel çaba gerektiren yeni bir süreçtir.
Özet (Çeviri)
Basel Committee that was founded in 1974 under Bank of International Settlements (BIS), publishes Papers for recommendation concerning banking activities and supervision and regulation of these activities. These Papers are accepted as important documents that form international banking norms. The principals of these papers are Basel I which was published in 1988 and Basel II which was published being given the final form in 2004. Basel II is based on three pillars. In Pillar One, approaches are proposed that can be used to measure risks banks are subject to and capital adequacy is defined. Pillar Two is the supervisory process. Pillar Three is aimed at market discipline. With its opportunities and negative effects, Basel II is one of the most important item on the agenda. Developing countries are expected to be affected from Basel II at most. The main negative effects of the New Accord will be on international lending and credit markets. However, there are some researches suggesting that some negative effects will be in a limit. Turkey, as a developing country, will also be greatly affected from Basel II. The principal effect of the Accord, which is planned to be implemented beginning from 2008, will be on banking system. Basel II that is expected to create a more effective risk management insight and a sound banking system, will also have some negative effects on developing countries? loan structure. Consequently, mainly for banks but for all economy, Basel II is a new process that requires special effort from basic aspects.