Hedonik tüketim davranışını belirleyen demografik faktörlerin analiz (Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi sağlık personeli örneği)
The analysis of the demographic factors determining hedonic consumption behaviour Eskisehir Yunus Emre State Hospital health staff sample
  1. Tez No: 240400
  2. Yazar: EVREN AKCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ZAFER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışları, Hedonizm, Hedonik Tüketim, Consumer Behaviour, Hedonism, Hedonic Consumption
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Çağımızda hızla gelişen teknoloji ve bilişim alanındaki değişmeler tüketim olgusuna farklı bir boyut kazandırmıştır Gelişen iletişim araçları sayesinde tüketicilerin tüketim ihtiyaçlarına sürekli şekil verilmeye çalışılmaktadır. Bu çaba dâhilinde işletmelerin pazarlama faaliyetlerinin arzu edilen sonuçlara ulaşması için tüketicilerin davranışlarının incelenmesi ve analiz edilmesi zorunluluk haline gelmiştir. Yapılan araştırmalar sonucu tüketicilerin, sorunlarına maksimum faydayı bulmaya çalışan rasyonel problem çözücülerden daha farklı boyut ve özellikleri olduğu kabul edilmiştir. Tüketiciler sadece ihtiyaçlarını gidermek için alışveriş yapmamakta aynı zamanda, tüketim deneyiminden haz almaya çalışmaktadırlar. Bu yüzden ürün ve markaların sembolik anlamları rekabet avantajı sağlamada en önemli araçlardan birisi haline gelmiştir.Hedonik tüketim olarak adlandırılan bu yaklaşım tüketiciyi anlamak açısından önemli bir ipucu olmakta ve pazarlama araştırmacılarının işlerini ve rekabet güçlerini artırma yolunda önemli bir rehber konumundadırlar.Demografik faktörlerin hedonik tüketim üzerine etkileri için yapılan bu çalışmada birinci bölümde tüketici davranışları kavramı ele alınmış, ikinci bölümde Hedonik Tüketim olgusu tarihsel gelişimi ile incelenmiş ve son bölümde ise analizler yoluyla hedonik tüketim ve demografik faktörler arasındaki etkileşim saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our century the rapidly developed technology and the cahanges in the field of information have added a highly different dimension to the fact of consumption. Thanks to the well-developed of communication, it is a fact that the consumption needs of the patential and actual consumers are rederigned and formed. Within the perpective of the effort, the careful scruting and analysis a must in order to enable the marketing activities of the businesses to attain the expected results. As a result of the searches conducted, it has been accepted that consumers have more different dimensions and aspects than the rational problem solvers who strive to find a maximum benefit to their problems. Consumers not only do shopping just to meet their needs but also try to pleasure in consumption. Therefore, the symbolic meanings of products and trade Marks have become the most significant ways of gaining a competition advantage.The approach called ?Hedonistic Consumption? is an important guideline in the respect of being able to understand the consumer and has an important position in the direction of increasing the business and competitive power marketing researchers.İn the present study aiming to indicate the effects of demographic factors on hedonistic consumption, in the first chapter the nation of consumer behavior has been dealt with. İn the second chapter, the historical development of the nation of ?Hedonistic Consumption? has been studied, and in the last chapter the interaction between hedonistic consumption and demographic factors has been denoted by the help of analyses.