Türk bankacılık sektöründeki yabancı bankalar ve performans etkileri
Foreign banks in Turkish banking sector and the effects of performance
  1. Tez No: 240401
  2. Yazar: ÖZLEM ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı banka, yabancı bankaların performans etkileri, yabancı banka girişleri, foreign banks, performance effect of foreign banks, the entry of foreign banks
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, gelişmekte olan ülkelerde ve Türkiye'de yabancı banka girişlerinin olumlu ve olumsuz etkileri hakkında bilgi vermektedir. İncelenen diğer çalışmalarda, yabancı bankaların ulusal ekonomilere etkisinde istikrar ve verimlilik terimleri öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, Türk bankacılık sektöründeki yabancı bankaların performans etkisini tespit etmek amacıyla, Türk Bankalar Birliği'nde verilen banka grupları, yabancı, özel ve kamu bankaları bazında sermaye yeterliliği, aktif kalitesi, likidite, kârlılık ve gelir?gider yapısı rasyolarının 2001-2008 yıllarına ait göstergeleri incelenmiştir.Yabancı bankaların, bankacılık sektöründeki payları küçük olması nedeniyle verimlilik ve istikrar etkilerinde doğrudan etki yaratmadığı ancak, yaratmış olduğu rekabet ve öncü olduğu yenilikler sayesinde sektörün verimliliğine ve performansına katkıda bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This work gives information about positive and negative of entry of foreign bank in developing countries and Turkey. In tthe other works which were examinated the stability and productivity terms of are seen. In order to control the effect of foreign banks performance impact in the sector of turkish banks, in this work the bank groups foreign, special and public banks and in some of them the adequacy, advantageous and the ration of income and outcome, which belong to 2001-2008 were examinated.Because foreign banks have the small share in the sector of banking, the effect of productivity and stability doesn't create direct effect but thanks to rivalry which it created and the newnesses it forward, it contributed to the sector.The