Tam serbesti tanıyan liderlik anlayışının orta kademe yöneticilerin yenilikçilik eğilimleri üzerindeki etkisi
The effects of leadership understanding which provides complete freedom on middle level managers innovation tendency: An application in furniture operations in the aegean region
  1. Tez No: 240399
  2. Yazar: TAHSİN ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM DEVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma-Geliştirme, Yenilikçilik, Risk Alma, Liderlik, Exploratory- Development, Innovation, Take a Flier, Leadership
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın temel amacı işletmelerde ki Ar-Ge personelinin tam serbesti tanıyan liderlik anlayışının yenilikçilik eğilimlerine etkisinin ne durumda olduğunu açıklamaktır. Çalışma Ege bölgesinde faaliyette bulunan mobilya işletmelerindeki Ar-Ge ve idari yönetim personeline uygulanmıştır. Söz konusu işletmelerdeki Ar-Ge birimlerinde çalışan personelin çalışmalarını yaparken kişisel inisiyatif kullanmada sıkıntı çektiği gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmayla bu sorunları ortaya çıkarmaya ve analiz etmeye çalışılmıştır.Birinci bölümde liderlik ve liderlik türü kavramı; ilişkili teorilere, alt boyutlarına ve bu kavramla ilgili çeşitli modellere yer verilerek incelenmiştir. İkinci bölümde yenilikçilik kavramına; bu kavramı oluşturan önceki ve sonraki kavram bilgilerine ve ayrıca tam serbesti tanıyan liderlik anlayışıyla olan ilişkisine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise literatür taraması göz önüne alınarak oluşturulmuş hipotezler ve SPSS 11.5 for Windows paket programı kullanılarak elde edilen sonuçlar uygulama kısmı oluşturmuştur. Çalışmanın hipotezlerini analiz etmek için korelasyon ve çoklu regresyon testleri ile t-testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre tam serbesti tanıyan liderlik türü anlayışının yenilikçilik eğilimleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu ve Ar-Ge biriminde çalışanlar ile cinsiyetin bir farklılık oluşturmadığı, yaşın ve öğrenimin yenilikçilik eğilimlerinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to explain the effects of the exploratory- development staff?s providing complete freedom leadership understanding on innovation tendency.The study is applied to exploratory- development and managerial direction staff in the furniture operations in the Aegean Region. While the staff working in the exploratory- development units are studying, their roug in using personel priority is sighted. With this study, it is tried to discover and analyze these problems.In the first chapter, leadership and types of leadership concept, the inferior dimensions of related theoriesand various modals of this concept are examined. In the second chapter, the concept of innovation, the previous and following concept information of this concept and also the relationship of complete freedom leadership understanding are touched on. In the third chapter, it is considered that the literature research formed hypothesis and getting the results used SPSS 11.5 for Window packet programme formed the application part. To analyze the study?s hypothesis, correlation, multiple regration and t-test are used. According to the analyze results, it is discovered that there is a meaningful effect of complete freedom leadership type understanding on innovation tendencies and there isn?t a disparity between the workers in the exploratory- development unit and gender, age and education are effective on innovation tendencies.