The absurdist view of the self in Harold Pinter's plays Dumb Waiter and Moonlight
Harold Pinter?in Gitgel Dolap ve Ayışığı oyunlarında kişinin absürd bakış açısı
- Tez No: 240412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PETRU GOLBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Absürd Tiyatro, pinteresk, şiddet, tehdit, sessizlik, The Theatre of the Absurd, pinteresque, violence, menace, silence
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yirminci yüzyılın ortalarında, geleneksel tiyatronun tüm varolan geleneklerine meydan okumak, varoluşun saçmalığını, hayatın anlamsızlığını ve bireyler arası iletişimsizliği tartışmak amacı ile yeni bir tiyatro türü tiyatro sahnesine çıktı. Absürd Tiyatro olarak adlandırılan bu akım, varlığın yeni kavramlarını keşfederken ve varoluşçu fikirlerin yayılması ve somutlaştırılmasında aracı rolü üstlenirken, geleneksel tiyatronun tüm formlarını reddetmiş, yeni sahne kullanım yöntemleri ve bir dizi yeni gelenekler geliştirmiştir.?Harold Pinter'ın Gitgel Dolap ve Ayışığı Oyunlarında Kişinin Absürd Bakış Açısı? başlıklı bu tezde, Absürd Tiyatro'nun hayatın amaçsızlığını yansıtan ve Harold Pinter'ın Gitgel Dolap ve Ayışığı oyunlarına odaklanarak varoluşçu anlayışı somutlaştıran eleştirel fikri yeniden yorumlar. Özellikle bu iki eser ile, Harold Pinter, yaratıcılığının bir sonucu olarak kendi kişisel stilini yaratır, absürd tiyatronun bir temsilcisi olarak kalmayı ve özgün olmayı başarır.Bu tez, ilki teorik, diğeri oyunların metinsel analizlerini sunan iki bölüm içerir. İlk bölümde, Absürd Tiyatro, kökenleri ve ana özellikleri, varoluşçu felsefe ile absürd tiyatronun ilişkilerinin ve son olarak, Pinter tiyatrosunda absürd geleneğinin sunumu ile ifade edilir. İkinci bölüm ise, kişinin absürd bakış açısını sorgulayan, her iki oyunda da dekor, karakterler, dil, sahne yönetimi, tehdit ve şiddet gibi bir dizi yaygın tematik ve yapısal perspektiflerle ilişkilendiren karşılaştırmalı bir yaklaşımı içerir.
Özet (Çeviri)
In the middle of the twentieth century, a new type of drama entered the history of theatre in order to challenge all the existing dramatic conventions of the traditional theatre and to argue about the absurdity of existence, the meaninglessness of life, and the lack of communication among individuals. This movement, called the Theatre of the Absurd, rejected the traditional forms of the theatre and developed new sets of conventions, new ways of using the stage, while exploring new concepts of ontology and serving as a vehicle for the materialization and dissemination of existentialist ideas.Entitled ?The Absurdist View of the Self in Harold Pinter?s Plays Dumb Waiter and Moonlight?, the present thesis reinterprets the critical idea that the Theatre of the Absurd expresses the purposelessness of life and that it reifies the existentialist conception by focusing on two plays by Harold Pinter, Dumb Waiter and Moonlight. With these two writings, especially, Harold Pinter achieves originality and creates his personal style as a result of the playwright?s inventiveness, yet remaining an exponent of absurdist drama.This thesis consists of two chapters, one theoretical and another representing the textual analysis of the plays. In the first part, the Theatre of the Absurd and its origins and main characteristics are stated, along with the presentation of the relationship between absurdist drama and the philosophy of Existentialism, and finally of the absurdist tradition in Pinter?s drama. The second part consists of a comparative approach to the two plays concerning the absurdist view of the self and in relation to a number of important thematic and structural perspectives common to both texts, such as setting, characters, language, stage directions, menace and violence.