Ticari amaçlı tasarlanan web sayfalarındaki görsellerin grafik tasarım açısından incelenmesi
Observing the visuals designed for commercial purposes in web pages interms of graphic design
  1. Tez No: 240419
  2. Yazar: BANU SADIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Web Tasarım, Grafik Tasarım, Elektronik Ticaret, Görsellik, Web Desing, Graphic Desing, Electronic Commery, Visual
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, ticari web sitelerinin grafik tasarım ilkeleri açısından değerlendirilmesidir.Araştırma üç bölümden oluşmuştur. Araştırmanın birinci bölümünde; Dünya'da ve Türkiye'de internetin kullanımı, elektronik ticaret kavramının ve ticari web sitelerinin tanımı yapılmıştır.Tezin ikinci bölümünde; ticari web sitelerinin tasarlanması ve sunulmaları sırasında dikkat edilmesi gereken tasarım öğelerinin ve ilkelerinin kullanımı, web sayfaların planlanması, tasarım işlevi, web sayfalarındaki metin yapıları, göz hareketleri ve ekranda gözün okuma alışkanlığına ayrıca görsel tasarımda önemli görülen alanlar, denge, başlık, çizgi, tablo kullanımı, renk, tipografi gibi konulara yer verilmiştir.Tezin üçüncü bölümünde ise şuan kullanımda olan üç ticari web sitesi incelenip ve ticari siteleri kullanan 100 kişiye uygulanan anket değerlendirilmiştir.Yapılan araştırmada; ticari web sitelerinde hareketli görüntü kullanımının hareketsiz görüntülere göre daha etkiliği olduğu, site tasarımlarının, siteden alışveriş yapan kişilerce önemli olduğu ve iyi tasarlanmış sitelerin kullanım açısından kolaylık sağladığı, yazı büyüklüğünün 12 ile 14 punto arasında tercih edildiği sonucuna ulaşılmıştır.Araştırmanın elde edilen sonuçlarına göre, iyi bir web sitesine sahip olmak için teknik, yapısal ve özellikle görsel özelliklerin doğru olarak bir araya getirilerek oluşturulmuş olması gerekir. Ayrıca bir web sitesinde kullanılacak yazı fontlarının kolay algılanabilir ve puntoların okunabilir olmasına dikkat edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaluate the commercial websites in terms of graphic representation principles.The research has three main parts. In the first part; The internet usage in the world and Turkey, electronic commerce concept and commercial websites have been defined.In the second part; The topics; application of representation factors and principles which have to paid attention while the commercial websites are designed and presented, planning the web pages, the function of designing, the text structure of web pages, the movement and the reading habituation of the eye are discussed besides the subjects which are important in the representation as balance, title, drawing, the usage of the charts, color, typography .In the third and final part; three commercial websites are analyzed and the public survey which is performed on one hundred people who use the commercial websites, is evaluated.In the research which is done; it is come to the conclusion that in the commercial websites, animated image usage is more efficient with respect to unanimated image usage, the design of the websites are important for the people who use the websites, well-designed websites make things easier for users, the font size is preferred between 12 and 14.According to the final conclusion of this research; for to have a good website it is necessary to bind the technical, constructional and visual features correctly Furthermore it is important that the fonts which are used in a website should be easily perceived and font sizes should be easily decipherable .