Ara nesil periyodiklerinden berk üzerine bir inceleme
A review on the berk journal that belongs to ara nesil
  1. Tez No: 612350
  2. Yazar: MURAT ERENLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN UZKUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Literature, Journal, Berk Journal, Mehmed Remzî, Ara Nesil
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 424
Özet
Berk, Mehmed Remzî tarafından 1886-1887 yıllarında, İstanbul'da 12 sayı yayımlanmış edebiyat ve ilim mecmuasıdır. Şiir, hikâye, mektup, edebî tenkit ve hâl tercümesi (biyografi) türlerinde eserleri ihtiva eden mecmuada; fen, din, müzik ve tarih konularında ilmî yazılar da bulunmaktadır. Bunun yanında Alman, Fransız, İngiliz, Yunan yazar ve şairlerin eserlerinden yapılmış tercümeler vasıtası ile Batı edebiyatından örnekler okuyucuya sunulmuştur. Türk dergiciliğinin gelişmesinde önemli bir yere sahip olan Berk'te Alaybeyizâde Nâcî, Halit Ziyâ Uşaklıgil, Muallim Nâcî, Nâbîzâde Nâzım, Tevfîk Fikret gibi edebiyat tarihimizde önem arz eden yazar ve şairlerin eserleri bulunmaktadır. .Bunun yanında Berk'in yayımlandığı tarihlerin içinde bulunduğu dönem edebiyat tarihimizde Ara Nesil olarak adlandırılmakta ve bu dönemin sanatçılarından İbn'ur-reşad Ali Ferruh, Harputlu Hayrî, Muallim Feyzî, Mehmet Zîver, Şeyh Vasfî, Recep Vahyî, Nâbîzâde Nâzım, Abdülhekim Sabit, Alaybeyizâde Nâci, Ali Kemâl, Ali Ulvî, Besîm, Halîl Edîb, Hayret Efendi, Mehmed Reşîd ve Menemenlizâde Mehmed Tâhir gibi sanatçıların eserleri de mecmuada yer almaktadır. Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmayı Berk'in tanıtılması, yeni yazıya aktarılması, biçim ve içerik yönünden incelenmesi, yazar kadrosu hakkına bilgi verilmesi ve detaylı fihristlerinin çıkarılması hususları doğrultusunda hazırlayarak Berk'in, Türk dergiciliği ve edebiyatı içerisindeki konumunu tespit etmeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
Berk is a literary and science journal that was published 12 sections by Mehmed Remzî 1886-1887 in İstanbul. The journal has different genres of work that poetry, stories, letters, literary criticisms and biographies. İt also includes scientific essays about science, religion, music and history. The examples of the Western literature beside that had been offered to the reader by the translation of the German, French, English and Greek author's work. İn the Berk journal which has an important place in the development of Turkish journalism has the works of writers and poets such as Alaybeyizâde Nâcî, Halit Ziyâ Uşaklıgil, Muallim Nâcî, Nâbîzâde Nâzım, Tevfîk Fikret which have an important place in our history of literature. İn addition the perrod in which ibcludes the dates that Berk journal is published is called“Ara Nesil”in our literary history and the works of authors such as İbn'ur-reşad Ali Ferruh, Harputlu Hayrî, Muallim Feyzî, Mehmet Zîver, Şeyh Vasfî, Recep Vahyî, Nâbîzâde Nâzım, Abdülhekim Sabit, Alaybeyizâde Nâci, Ali Kemâl, Ali Ulvî, Besîm, Halîl Edîb, Hayret Efendi, Mehmed Reşîd, Menemenlizâde Mehmed Tâhir also featured in the journal. We aimed in this work to determine the position of Berk journal in the Turkish journalism and literature by introducing Berk journal, transferring it to a new writing, analyzing it in terms of form and content, giving information about the staff and preparing detailed indexes.