Türk ceza muhakemesinde adli kontrol
Judicial check in Turkish criminal judgement procedure
- Tez No: 240435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ÜZÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adli Kontrol, Tutuklama, Koruma Tedbiri, Denetimli Serbestlik, Judicial Check, Arrest, Precaution of Protective, Controlled Freedom
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu ile adli kontrol koruma tedbiri ülkemizde ilk kez uygulanmaya başlanmıştır. Adli kontrol, ceza muhakemesinin yapılabilmesi ve hükmün yerine getirilebilmesi amacıyla- tutuklamanın amacını gerçekleştirmek üzere- başvurulabilecek bir koruma tedbiridir.Adli kontrol koruma tedbiri Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 109 ila 115. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Buna göre, suç işlediği iddiasıyla hâkim ya da mahkeme önüne getirilen şüpheli ya da sanık hakkında adli kontrol koruma tedbirine hükmedilebilmesi için öncelikle tutuklama nedenlerinin mevcudiyeti sonrasında da istenen cezanın üst sınırının 3 yıl veya daha az hapis cezasını gerektirmesi, cumhuriyet savcısının talebi ve hâkim kararı şarttır. Bu şartların mevcudiyeti ile hâkim, şüpheli veya sanık hakkında, tutuklama yerine adli kontrol kararı verebilecek ve buna bağlı olarak Ceza Muhakemesi Kanunu'nda katalog haline sayılan adli kontrol tedbirlerinden bir veya bir kaçına hükmedebilecektir.Adli kontrol koruma tedbirine başvurulmasıyla ceza infaz kurumlarının gereksiz yere kalabalıklaşması önlenecek ve devlet harcamalarında tasarruf sağlanacaktır. Adli kontrol, uzun süre hapis cezasını gerektirmeyen suçlar bakımından, sanığın aile, arkadaş, iş, meslek, okul vb. gibi kendi sosyal çevresinden uzaklaşmadan yaşamını sürdürerek mahkemede hükmedilecek yükümlülüklere tabi olarak yargılanmasını sağlayıp yine bir koruma tedbiri olan tutuklama ile elde edilmek istenen amaca daha iyi hizmet edecektir.
Özet (Çeviri)
With the Criminal Judgement Procedure which has come into force on the first of june 2005, the judicial check protective precaution has been applied for the first time in our country. The judicial check is protective precaution of which can be applied with the purpose of implementing the judicial decision to reach the aim of arrest.The judicial check protective precaution has been arranged between the 109 and 115 th articles of the Criminal Judgement Procedure. According to this, in order the judicial check protective about the suspect in the court or in front of the judge to be ruled and the suspect who is claimed to commit a crime, first of all, it is required that there should be availability of arrest causes and then the demanded punishment atmost must be three years or less and finally public prosecutor?s demand and judge?s decision are necessary. With the help of these conditions the judge can reach a judicial check decision instead of arrest about the suspect or accused and related to this the judge will be able to rule one more judicial check precautions which are considered as list at Criminal Judgement Procedure.By applying the judicial check protective precaution process prisons will be prevented from being unnecessary crowded and the goverment expenditures will be saved. The judicial check, interms of crimes which do not require long time imprisonment, provides the suspect to be judged depending upon obligations which will be ruled on the court, living normally without leaving his social environment such as family, friend, job, school, etc. and it will serve efficiently to the aim which is requested with arrest which is a precaution of protective.