Türkiye'deki finansal tablo denetim planlaması uygulamalarının uluslararası denetim standartlarına uygunluğu ve bir araştırma
A study on the suitability of the financial table audit planning practices to the international audit standards in Turkey
  1. Tez No: 240436
  2. Yazar: BELGİN MERİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Uluslararası Denetim Standartları, Planlama, Denetim Planlaması, Audit, International Standarts on Auditing, Planning, Audit Planning
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Denetim planlama ile başlamakta ve denetim çalışmasının her aşamasında planlama yapılırken elde edilen veriler kullanılmaktadır. Dolayısıyla planlama faaliyeti denetim sürecinin en önemli aşamasıdır.İyi bir denetim planı denetçiye en üst düzeyde zaman kazancı, optimum risk ve maliyet avantajları sağlayabilmekle birlikte, denetimin başarısını ve kalitesini arttıracaktır. Bu da ancak uluslar arası nitelikteki standartlara uygun olarak gerçekleştirilen denetim faaliyetleri ile mümkündür.Çalışmanın amacı, Sermaye Piyasası Kurulu'na bağlı Bağımsız Denetim Şirketlerinin ve 3568 Sayılı Yasaya göre denetim yapan Yeminli Mali Müşavirlerin, finansal tablo denetim planlaması uygulamalarının, uluslar arası denetim standartlarına uygun olup olmadığını ölçmek, değerlendirmektir.Bu çalışmayla Türkiye'de Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında faaliyet gösteren 12 Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve kendi nam-ı hesabına bağımsız olarak çalışmakta bulunan 25 Yeminli Mali Müşavir, 4 Yeminli Mali Müşavirlik LTD.ŞTİ., 2 Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. tarafından gerçekleştirilen denetim planlaması çalışmalarının, uluslar arası denetim standartlarına uygunluğu, anket yöntemiyle elde edilen verilerin yorumlanması yoluyla ortaya konmaya çalışılmıştır. Türkiye'deki finansal tablo denetim planlaması uygulamalarının uluslar arası denetim standartlarına uygun olup olmadığına yönelik olarak yapılan değerlendirme neticesinde tüm deneklerin olumlu yanıtlar verdiği tespit edilmiş ve genel olarak standartların belirlediği kriterlere yüksek düzeyde katılım olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The audit starts with planning, and during every step of audit work, the data that are received while planning is used. Thus, planning activity is the most important step of audit period.A good audit plan will provide the inspector with top level time saving, optimum risk and expense advantage, and it increases the success and quality of the audit.And this is only possible by the audit activities that are applied in a suitable way with the international specified standards.The aim of the work is measuring the financial statement audit planning practices of the Independent Audit Companies bound to Free Market Board, Sworn financial advisors inspecting according to the 3568 numbered law, suitability to the international audit standards.With this work it has been tried to put forth The suitability of the audit planning works done by 12 Independent Audit and Sworn Financial Advisor Inc. which work under the Capital Markets Law, and 25 Sworn Financial Advisor who work for their own behalf, 4 Sworn Financial Advisor Limited companies, 2 Sworn Financial Advisor Inc., to the international audit standards by commenting on the data got out of the study method.As a result of the evaluation about whether the financial statement audit planning practice is suitable to the international audit standards, it has been found out that the respondents gave positive responses and it became definite that a high level joining was succeeded to the criteria which are decided by the standards.