Türk vergi ceza sisteminin etkinliği ve bir uygulama
Efficiency of turkish tax penalty system and a application
  1. Tez No: 240456
  2. Yazar: FATİH PEKŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA TAŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Cezaları, Etkinlik, Tax, Tax Penalties, Effectiveness
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Her ülke, kendi vatandaşlarının refah düzeyini mümkün olabildiğince yükseltmek ve bu amaca hizmet edecek oranda sürekli bir ekonomik büyümeyi gerçekleştirmek istemektedir. Bireylerin refah düzeyinin yükseltilmesi amacı doğrultusunda, vergilemenin önemi kaçınılmaz olmaktadır. Çünkü bir devletin asli ve sağlıklı gelir kaynağını vergiler oluşturur. Burada en önemli faktör, ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemeyecek bir vergi sisteminin uygulanabilmesidir. Diğer bir ifadeyle; vergiler kamu harcamalarını finanse edecek kadar yeterli, aynı zamanda piyasa ekonomisi aktörlerinin davranışları üzerindeki olumsuz etkisi mümkün olduğu kadar az olmalıdır.Kamu idaresi, verginin toplumu oluşturan bütün bireyler tarafından gönüllü olarak benimsenmesini ve bir ödev olarak kabul edilmesini ister. İdare, gelir kaybını en aza indirmek ve vergilemeye ilişkin ödevlerini yerine getirmeyen mükellefleri caydırmak maksadıyla bazı cezalar öngörmektedir. İdarenin de mükelleflerin vergiye gönüllü uyum sağlamasını hedef olarak aldığı günümüzde, vergi cezalarının etkin olmaması bunu engellemektedir. Vergi ceza sisteminin istenilen ölçüde amacına ulaşamaması birçok aksaklığı da beraberinde getirmektedir. Ülkemizde de, uygulanmakta olan vergi cezaları sürekli tartışma konusu olmaktadır. Bu nedenle, Türk Vergi Ceza Sistemimizin etkin olup olmadığı ve etkin değilse bunun nedenlerinin neler olduğu incelenmeye alınmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde, vergi sistemimizin içinde yer alan cezalar hakkında teorik olarak bilgiye yer verilmiştir. İkinci bölümünde ise, vergi cezalarının etkinliğine dair bir alan araştırması yapılmıştır. Sonuç bölümünde de, yapılan araştırma neticesinde, vergi ceza sistemimizin daha etkin olabilmesi için yapılması gerekenler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Every country aims to realize sustainable economic growth to enhance the wealth of its own citizens. In order to enhance wealth of the individuals, the significance of taxation is inevitable. Because, a governments primary and healthy income sources are taxes. The main factor here is, to practise a tax system, which does not influence the economic growth negatively. In other words, taxes should suffice to finance public expenditures, where in the mean time their negative effect on the market economy actors behaviors should be less as possible.Public administration demands from every individual in the community to embrace taxes voluntarily and to accepted them as an obligation. The administration puts forward some fees and penalties in order to minimize income loss and to deter taxpayers who do not fulfill their obligations according to taxation. Where today as the administration aims the taxpayers to embrace taxes voluntarily, ineffective tax penalties prevent this achievement. Along with the tax penalty system falling short of the mark, comes many defects. The tax penalties in our country are also being an everlasting discussion topic. Therefore, it has been analyzed whether the Turkish Tax Penalty System is effective or not and the reasons behind this ineffectiveness.In the first chapter of this study, it has been given place to theoretical information about the tax penalties in our tax system. In the second chapter, a field survey about the effectiveness of the tax penalties has been carried out. In the resolution chapter, as a result of the survey, the necessary steps are stated out to enhance effectiveness of our tax penalty system.