Sözlü anlatılardan Türk filmlerine süreklilik dinamikleri
The permanence daynamics form oral tellings to Turkish films
  1. Tez No: 240457
  2. Yazar: İSMAİL GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlü Anlatılar, Türk Filmleri, Süreklilik, Oral Tellings, Turkish Films, Permanence
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
insanlıgın var olusuyla birlikte dogan sözlü anlatılar, günümüze kadaryasamın geregi olarak degisim ve dönüsüm süreci içinde bünyesine birçok farklıözellikler ekleyen ve eskiden barındırdıgı özellikleri yenileriyle degistirerek bir nevicanlı bir organizma gibi her sart ve ortamda varlıklarını sürdüren ve günümüzde deTürk filmlerinde yasamlarına devam eden bir sözlü kültür gelenegidir.Sözün gücünü kesfeden insanoglu, bu gücü son derece iyi kullanmıs,sosyallesmesi için gereken bütün ihtiyaçlarını söz ile karsılamıstır. Neticesinde sözlükültür gelenegini olusturmustur. Yazının icadı ve matbaa teknolojisininyerlesmesiyle bitecegi düsünülen, genelde sözlü kültür ve özelde sözlü anlatılar, tamtersine teknolojinin nimetlerinden faydalanarak degisim ve dönüsüm yasamıs,neticesinde varlıklarını daha da kalıcı hale getirmislerdir. Çagımızda da bu süreçdevam etmis ve anlatının en yaygın biçimde icra edildigi genelde sinema özelde Türkfilmleri sözlü anlatım türlerinin yeni yasam alanları haline gelmistir.Sözlü anlatım türleri varlıklarını Türk filmlerinde devam ettirmelerineragmen bu gerçegi birçok arastırmacı görmezlikten gelmis, bu konuda çalısmayapanlar da makaleden öte derinlemesine bir incelemeye girismemislerdir.Bu sebepler dairesinde masal, destan, menkıbe, halk hikâyesi, efsane vememorat türünde sözlü anlatıların devamı oldugunu düsündügümüz kırk Türk filminiseçerek bu filmleri üç asamada inceleyip sözlü anlatıların devamı olduklarınıgöstermeye çalıstık.
Özet (Çeviri)
The oral tellings which have been living since the existence of human beingadding a lot of various specialities into inside in case of the process of change andrecycling up to today, changing its all old specialities to the new ones as an aliveorganism living in all conditions and even on Turkish films today are customs of oralculture.Human being who discovered the pover of saying covered his all needs tobecome more social by saying through using it effectively. At last, the custom of oralculture has been built.Oral culture in general and in special have been thought of finishing theirexistences by the invention of writing and the technology of printing. On contrast tothis, they have made some changes inside and recycled themselves. By this way theyhave built ther existence permanently. This process has continued even in our ageand new iving areas have been occured on Turkish films which are oral telling teypesboth in general and special.Although the types of oral telling have been continuing their existences onTurkish films, several researchers couldn?t see this reality. And the ones who makeresearches on this topic couldn?t do any detailed researches even they write somearticles about it. Because of these all reasons; fair tale, epic, legend, public storywhich are the continuation of forty Turkish films have been selected and have beenanalysed in three steps. By doing this, we tried to show that they are theycontinuation of oral tellings.