AB ülkeleri ve Türkiye'nin kamu borçlarının Maastrıcht mali disiplin kriterlerine uyumu açısından yakınsama analizi yöntemi ile incelenmesi
The investigation of the public debt of EU countries and Turkey from the view of accord to Maastricht financial discipline criteria by using convergence analysis method
- Tez No: 240459
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ÇELEBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kamu Borçları, Maastricht Kriterleri, Yakınsama, Government Debt, Maastricht Criteria, Convergence
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
II. Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da bir barış ortamı yaratmak için başlatılan ekonomik birleşme çabaları sonucu 1951'de, Paris Antlaşmasıyla Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu oluşturulmuştur. 1957'de Roma Antlaşması ve altı ülkenin katılımıyla (Almanya, İtalya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg ve Fransa) Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ve yine aynı yıl içerisinde Avrupa Atom Enerji Topluluğu (EURATOM) kurulmuştur.Topluluk önemli ölçüde dinamizm gösterdikçe katılımlar da artmış ve üye ülke sayısı 27'ye yükselmiştir.1963'te Ankara Antlaşması'nı imzalayan Türkiye ise 1987 yılında üyelik başvurusunda bulunmuş, 3 Ekim 2005'te müzakere çerçeve belgesinin kabulü ile resmen müzakere sürecine başlamaya hak kazanmıştır.Ekonomik Parasal Birliğin gerçekleştirilmesi için 1 Kasım 1993 tarihinde yürürlüğe giren, üye ülke ekonomileri arasındaki farklılıkların giderilebilmesini teminen, bazı makro büyüklükler açısından, ?Maastricht Kriterleri? olarak adlandırılan yakınlaşma kriterleri tespit edilmiş ve bunlara uyulmaması durumunda uygulanacak yaptırımlar belirlenmiştir.Maastricht Kriterleri Avrupa Birliğine üye ülkelerin uyması gereken şartları ifade ederken, Kopenhag Ekonomik Kriterleri ise Avrupa Birliğine üye olmak isteyen aday ülkelerden istenen şartları ifade etmektedir.Bu çalışmada Maastricht Mali Disiplin Kriterlerinden Borç Stoku Kriteri açısından Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye'nin durumu incelenmiştir.Birinci bölümde, genel olarak bütçe açığı ve borçlanma kavramlarından bahsedilmiştir. Bunların çeşitleri, nedenleri ve yönetimi incelenmiştir.İkinci bölümde Maastricht Antlaşması ve yakınlaşma kriterleri incelenerek, Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye'deki durum tablolarla değerlendirilmiştir.Üçüncü ve son bölümde Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye arasında Borç Stoku ve GSYH için yakınsama analizi yapılarak sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
II. In Europe after World war time to create an environment for peace efforts initiated as a result of economic unification in 1951, the Treaty of Paris created the European Coal and Steel Community. 1957 Rome Treaty and with the participation of six countries (Germany, Italy, Netherlands, Belgium, Luxembourg and France) the European Economic Community (EEC) and the same year in the European Atomic Energy Community (EURATOM) was established.Communities that show significant dynamism increased participation and the number of member countries increased to 27.Turkey had signed the Ankara Agreement in 1963 and in 1987 applied for membership in the negotiation framework document the adoption of the October 3 2005 officially won the right to start the negotiation process.Economic Monetary Union for the implementation date of 1 November 1993 entered into force on the economies of member countries the differences between we have to fix some macros in terms of size Maastricht criteria as the so-called convergence criteria were identified and followed them in case of sanctions to be applied is determined.Maastricht criteria for European Union member states must comply with the terms of the Copenhagen economic criteria while the expression is a member of the European Union candidate countries who want to express the conditions are like.In this study ( the Maastricht Financial Discipline Criteria for the debt stock ) the European Union countries and Turkey's status was examined.İn the first part , genarally the budget deficit and debt concept has been talking about . Sorts ,Causes and management were examined.İn the second part , by examining the Maastricht Treaty and approachment criteria the European Union countries and Turkey's situations were evaluated by tables.İn the third and the last section the debt stock to GDP convergence analysis of results was made between the European Union countries and Turkey.