Kariyer yönetiminin örgütsel bağlılık üzerine etkisi ve Kütahya ilköğretim okullarında bir uygulama
The effect of career management on organizational loyalty and a case study on the primary scholls in Kütahya
  1. Tez No: 240460
  2. Yazar: SALİH ÇÖRTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları yönetimi, kariyer yönetimi, örgütsel bağlılık, Human reseources management, career management, organizational commitment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın amacı; insan kaynakları yönetiminin bir fonksiyonu olarak çalışanların motivasyonlarında, iş tatminlerinde ve örgütsel bağlılıklarında önemli bir yeri olan kariyer yönetimi çerçevesinde, kariyer planlaması, kariyer geliştirilmesi kavramlarının literatürde yer alan teorik anlamları ışığında, kamu kurumları arasında en çok personel barındıran bakanlık olan Milli Eğitim Bakanlığındaki kariyer yönetimi uygulamalarının ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları üzerine etkisini incelemektir.Çalışmanın temelinde yatan düşünce bir kamu kurumu olan Milli Eğitim Bakanlığında çalışan öğretmenlerin iş verimlerini ve kurumsal bağlılıklarını artırmak için kariyer yönetim sistemlerinin, personelin özellikleri ve çalışma şartları göz önünde bulundurularak planlanmasının gerekliliğidir.Çalışmanın birinci bölümünde kariyer yönetimi kavramı, ikinci bölümünde örgütsel bağlılık kavramı, üçüncü bölümünde Milli Eğitim Bakanlığında kariyer yönetimi ve örgütsel bağlılık kavramı, dördüncü bölümde ise uygulama yapılmış olup, uygulama 2008 Aralık- Ocak aylarında Milli Eğitim Bakanlığında bağlı olarak Kütahya ilinde görev yapmakta olan ilköğretim öğretmenlerini kapsamaktadır. Bu kapsamadaki öğretmenlere anket çalışması yapılarak, SPSS 15.0 for Windows programıyla anket formları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search for the effects of career management applications in the National Education Ministry, the organisation which has more personnel than other ministries, over the organisational loyalty of teachers working in primary schools, the motivation of the personel as a function of human resources management, in the framework of career management which has an important place about the organizational loyalty and work satisfaction, in the light of the theoretic meanings of career planning and career develpoment in literature.The underlying thought in the roots of this study is the necessity of planning the stytem of the career management of teachers, working in National Education Ministry which is a government organization, to increase the working productivity and organizational loyalty, considering the specifications of the personel and working conditions.In the first part of the study, the term career management, in the second part of the study organizational loyalty, in the third part of the study career management in National Education Ministry and the term organizational loyalty, in the third part the application has been done, the application includes the teachers who were working during December-January in 2008 in Kütahya as a member of National Education Ministry. These teachers took part in an inquiry and the inquiry forms were evaluated with SPSS 15.0 for Windows.