Ülke imajının turizm tüketici tercihleri üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The effects of the country image on customer demans in tourist industry: Turkey case
- Tez No: 240482
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ZAFER ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ülke imajı, turizm tüketici tercihleri, yabancı tüketici davranışları, turistik satın alma, country image, customer demands, foreign customer behaviours, touristic buying preferences
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Ülke imajı, kişilerin ülke hakkındaki izlenim, duygu, düşünce ve çağrışımlarının bütünüdür. Bir ülkenin yabancı tüketiciler tarafından tercih edilmesi için birincil olarak o ülkenin diğer ülkelere kıyasla kaliteli bir imaja sahip olması gerekmektedir. Ne yazık ki günümüz Türkiye'si için genel bir önyargı söz konusudur. Bu önyargıyılar; siyasi ve ekonomik istikrarsızlar, tanıtım yetersizliği, doğal afetler, terörist faaliyetler olarak sıralanabilir. Brezilya, İtalya ve İspanya örneğinde ülke imajı yoluyla markalaşmışlar, dünya turizm cazibe merkezleri haline dönüşmüştür. Türkiye'nin ise bir imaj sorunu yaşaması sebebiyle marka değeri daha düşüktür. Bu sebeple Türk mal ve hizmetleri, Türk Turizmi yurt dışında hak ettiği fiyatı bulamamaktadır. Bu araştırmanın amacı ülke imajının turizm tüketicilerinin tercihlerini etkileyip etkilemediğini, etkiliyorsa ne oranda etkilediğini tespit ederken, güçlü bir Türkiye imajının yaratılması aşamasında eksikliklerin tespiti, kısa ve uzun vadede en etkin tanıtım araçlarının bulunmasını sağlamaktır. Bu kapsamda bir anket çalışması yapılmış, Türkiye'yi ziyaret etmiş ve henüz etmemiş olan deneklerden elde edilen veriler ile ziyaret etme isteğini etkileyen faktörlerin etki derecelerini ölçmek için Korelasyon ve Ki-Kare, farklılıkların tespitini yapmak için ise Anova testi uygulanmıştır
Özet (Çeviri)
The opinions of people, their emotions on the country and the thoughts about it, is called country image. The country should have a beter image than her competitors if she wants to be the chosen one. Unfortunately, there are common prejudices against today?s Turkey. The main reasons for these prejudices are economic and political chaos, lack of proper advertisement of the country, natural disasters, and terrorist activities. Brazil, Italy and Spain have proved to be successful examples of country brands with a powerful country image. Turkey has a problem with its image so her brand value is lower than her competitors therefore Turkish products and services and the most important case, Turkish tourism, cannot be sold at the best prices. The purpose of this study is while establishing if the country?s image influences the tourism customer demands; showing the missing parts of adverstising instruments to make a powerful country image. The datas were analysed from a survey which was asked to be filled by the people who have been / have not been to Turkey, yet to show the demands on visiting Turkey by corelation and Chi-Square tests whereas Anova Test was used to show the diversities.