The effects of globalization on world income inequality
Küreselleşmenin dünya gelir eşitsizliği üzerine etkileri
- Tez No: 240612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE NECLA GEYİKDAĞI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelir ve ücret eşitsizliği, küreselleşme, finansal liberalizasyon, yabancı sermaye yatırımları, portföy yatırımları, panel regresyonları, karşılaştırmalı ülke çalışmaları, Income and wage inequality, globalization, financial liberalization, FDI and portfolio investment, panel regressions, comparative country studies
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu tezin amaçları küreselleşmenin dünyadaki gelir eşitsizliğini arttırıp arttırmadığını araştırmak, ülkelerarası gelir eşitsizliğini analiz etmek ve zengin ve fakir ülkeler arasındaki gelir dağılımında bir düzelme elde edilip edilmediğini incelemektir. Bu çalışma, iki eşitsizlik ölçüsünü bağımlı değişken olarak kullanıp panel regresyonlarını hesaplamaktadır. İlk olarak, Theil endüstriyel ücret eşitsizliği T istatistiği kullanılmaktadır. İkinci ölçü, tahmini olan hanehalkı gelir eşitsizliğidir. Küreselleşmenin boyutunu ölçmek için KOF küreselleşme endeksi kullanılmaktadır. Dengeli panel veri analizi 1970-1998 dönemini 33 ülke için kapsamaktadır. 1970-2003 dönemi ve 152 ülke için hesaplanılan ülkelerarası Theil eşitsizlik ölçüleri Kuznets'in ters-U eğrisinin var olup olmadığını araştırmak için hesaplanmıştır. 1980'lerde hızlanan küreselleşme sürecinde, ülkelerarası gelir eşitsizliğindeki artışa tanık olunmuştu. Gelir eşitsizliğinde beklenen düşüşün, az da olsa, 1991'den 2003'e kadar gerçekleştiği gözlenmektedir. Kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hâsıla büyüme oranlarındaki gelişmeler incelendiğinde, 1970-2003 döneminde ülkelerarası gelir eşitsizliklerinde cüzi bir ayrışma eğilimi görülmektedir. Her ne kadar diğerleriyle kıyaslandığında kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hâsılası düşük olsa da, Çin küreselleşme sonrası elde ettiği olağanüstü yüksek büyüme oranıyla bir istisnadır. Çin, Kuveyt, Katar ve Hindistan'ın incelemeye dahil edilmesi sonuçları tersine çevirmektedir. Ülke içi gelir eşitsizliği verilerinin eksikliği ileriki yıllarda da araştırmalar için bir engel oluşturacaktır. Fakir ve gelişmekte olan ülkeler küreselleşmenin olumsuz etkilerinden korunamadıkları için, bu ülkelerdeki değişmelerin incelenmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The objectives of this study are (1) to investigate whether globalization increased the income inequality in the world, (2) to analyze the between country income inequality, and, (3) to observe whether an improvement in the distribution of income between rich and poor countries was achieved. The study estimates combined cross-section times-series regressions using two inequality measures as dependent variables. First, Theil?s T statistic of industrial pay inequality is employed. The second measure is estimated household income inequality. The KOF index of globalization is used in measuring the level of globalization. The balanced panel data analysis covers the period 1970-1998 for 33 countries. The between country Theil measures are calculated for 152 countries to capture the presence of an inverted-U Kuznets curve effect for the 1970-2003 period. The increase in between country income inequality was especially witnessed during the 1980s. Then, the expected decrease in income inequality was observed as of 1991 until 2003. However, the analysis of the real GDP per capita growth rates indicates a trend of minor divergence in between country income, signifying slightly increasing inequalities throughout 1970-2003. Although, its per capita GDP is low when compared to others, China stands as an outlier since it experienced an exceptionally high rate of growth during globalization. The inclusion of China, Kuwait, Qatar, and India into the analysis distorts the results. The lack of within country income inequality data is an obstacle for future research. Emphasis should be given to poor, and developing countries, since they are more vulnerable to the ill effects of globalization.