Europeanization of Turkish-Greek dispute
Türk-Yunan sorununun Avrupalılaşması
  1. Tez No: 240619
  2. Yazar: TAYLAN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞUHNAZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-Yunan ilişkileri, Avrupalılaşma, Avrupa Birliği (AB), Ege sorunları, Türkiye, Yunanistan, Turkish-Greek relations, Europeanization, European Union (EU), the Aegean disputes, Turkey, Greece
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, geleneksel olarak sorunlu komşuluk ilişkileriyle bilinen Türk-Yunan ilişkilerindeki Avrupalılaşmayı vurgulayacaktır. Söz konusu ilişkiler geçmişte bir yumuşama motifi ortaya koymaktadır. Pek çok kriz ve gerginliği yumuşama süreçleri takip etmiştir. Örneğin; 1930'lar, 1950'ler, 1978 ve 1987'de ortaya çıkan gerginlikleri müteakip gelişmeler. 1999 sonrasında Türk-Yunan ilişkilerinin, genel motiften farklı karakterde bir yumuşama sürecine girdiği düşünülmektedir. İlişkilerin dönüşümünde muhtelif faktörlerin etkisi olmuştur. Bunlardan en belirginleri Avrupa Birliği (AB) ve diğer Avrupa kurumlarıdır. Dolayısıyla, araştırma Avrupa kurumlarının Ege'nin her iki yakasındaki etkilerini anlamaya çalışmaktadır. Bu bağlamda, Avrupalılaşma tanımıyla beraber Türkiye ve Yunanistan'daki Avrupalılaşma algısı da irdelenecektir. Yukarıdaki konularla beraber uluslararası kurumların dünya siyasetindeki rolüne dair bir teorik tartışmaya da değinilecektir. Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki güncel durumu anlayabilmek için geçmişteki ana çatışma alanlarına ve ikili krizlere dair geniş ve detaylı bir tarihsel arka plan okuyucuya sunulacaktır. Çalışmada son olarak, 1999'dan beri farklı düzeylerdeki etkileşimin, medya, ekonomik göstergeler ve AB resmi dokümanları ışığında, analizi yapılacaktır. Bu tezde temel olarak, Türk-Yunan ilişkilerinde 1999'dan beri etkin olan ve Avrupalılaşmanın ağırlığını hissettirdiği yeni dönem tartışılmaktadır. Sonuç olarak, Türk-Yunan ilişkilerinde temel sorunların üstesinden gelmek amacıyla ve ilişkileri geliştirmek amacıyla dış politika ve ekonomi alanında yeni fırsatları değerlendirmek üzere kurumsallaşmış işbirliği ve iletişimin işaretleri bulunmuştur. Her ne kadar etkisinin sürekliliği gelecekte görülecek olsa da Avrupalılaşmanın, 1999 sonrası Türk-Yunan ilişkilerinin genelinde kayda değer bir etkisinin olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study will underscore the role of Europeanization in Turkish-Greek dispute, the character of which has traditionally known as one of the problematic neighborhood relations. The bilateral relations reveal a détente pattern throughout the past. Many crisis and escalations among two states are followed by a détente process i.e. 1930s, 1950s, 1978 and 1987 incidents and afterwards the dialogue process. Turkish-Greek relations have entered a new phase namely a rapprochement process after 1999 which is different in character of usual détente pattern in relations. There have been various factors that had an influence on transformation of the relations. Two of most prominent factors are the EU and other European institutions. Thereby, this research seeks to understand the impacts of European institutions on the both sides of the Aegean. In this regard, I will elaborate the definition of Europeanization and its perception in Turkey and Greece. Furthermore, I will touch upon the discussion regarding the role of international institutions in world politics. In order to understand the current situation in Turkish-Greek relations a broad and detailed historical background about main conflicting areas and bilateral crises is provided to reader. Lastly, I gave a space to an analysis of interaction in different levels since 1999 which is based upon news from media, economic indicators and official documents from the EU, Turkey and Greece. This study argues that the new era in Turkish-Greek relations since 1999 have marked by the Europeanization which has major effects. I found the indications institutionalized cooperation and communication on both overcoming the core issues and also on seizing new opportunities in foreign affairs and economics. Overall, it seems that the Europeanization does have a considerable impact in Turkish-Greek rapprochement. However, if and to what extent this impact will continue has remained to be seen in near future.