Analysis of Greek foreign policy towards Turkey in the late 1990s through conflict resolution frameworks
1990'lı yılların sonlarında Türkiye'ye yönelik Yunan dış politikasının anlaşmazlık çözümü yaklaşımları ile analizi
- Tez No: 517841
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM AŞKAR KARAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yunan Dış Politikası, Türk-Yunan ilişkileri, yakınlaşma, anlaşmazlık çözüm, Greek Foreign Policy, Greek-Turkish relations, rapprochement, conflict resolution
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Doksanlı yıllar boyunca ikili ilişkilerdeki birçok kriz ve gerilime rağmen, 1990'ların sonunda Türkiye ve Yunanistan arasında yakınlaşma başlamıştır. Doksanlı yılların sonuna doğru gelişen bu yakınlaşmanın arkasında, Yunanistan'ın dış politikasının Avrupalılaşması, Türk ve Yunan Dış İşleri Bakanları olarak İsmail Cem ve George Papandreou tarafından başlatılan siyasi diyalog süreci ve 1999 yılında İzmit ve Atina'yı vuran deprem felaketi sonucu iki halkın birbirine yakınlaşması sayılabilir. Yunanistan ilk defa Türkiye'nin AB üyelik sürecini veto etmemiş ve Türkiye'nin 1999 yılında Helsinki Zirvesi'nde AB adaylık statüsünü kazanmasını desteklemiştir. Ancak, ikili ilişkilerdeki bu yakınlaşmaya rağmen, Kıbrıs ve Ege Sorunları hala çözüme kavuşmamıştır. Bahsedilen bu nedenlerin ilişkilerin gelişmesine katkısını kabul ederken, bu tez aynı zamanda yakınlaşmanın arkasındaki perdeyi aralamaya çalışmaktadır. Bu amaçla, anlaşmazlık çözümündeki yaklaşımlarıyla bilinen Peter Wallensteen ve özellikle yedinci mekanizması, Frank R. Pfetsch'in yaklaşımları ve gayriresmi diplomasi (track two diplomacy) ile ilgili yaklaşımlardan faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Despite a number of crises and tensions in bilateral relations in the 1990s, rapprochement began between Greece and Turkey in the late 1990s. Frequently mentioned reasons regarding improvement of relations in the late 1990s include the Europeanization of Greek foreign policy, political dialogue process initiated by the two Foreign Affairs Ministers, George Papandreou and Ismail Cem and growing social empathy on both sides as a result of devastating earthquakes which hit Izmit and Athens in 1999. Greece, for the first time, supported Turkey's EU accession process which resulted in Turkey's granting of EU candidacy status in the Helsinki Summit in 1999. However, despite improvement of relations between the two countries in areas concerning low politics, problems related to high politics including the Cyprus and the Aegean disputes have remained unsolved. Accepting the contribution of the above-mentioned factors to the improvement of Greece-Turkey relations in the late 1990s, this thesis intends to explain the scene behind the rapprochement between Greece and Turkey in the by employing three conflict resolution frameworks: Peter Wallensteen's approach with a particular attention to the seventh mechanism, Frank R. Pfetsch's approaches regarding conflict resolution and the track two diplomacy.