Assessment of innovation diffusion process in automotive supplier industry using system dynamics modeling
Sistem dinamik modelleme yaklaşımıyla yenilik yayılım sürecinin değerlendirilmesi: Otomotiv yan sanayi
- Tez No: 240632
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ATİLLA ÖNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: yayılım, yenilik, inovasyon, sistem dinamik, teknoloji, teknik değişim, diffusion, innovation, system dynamics, technology lifecycle, technical change
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Çalışmanın ana amacı, sanayi sektörlerinde teknolojik yenilik yayılım süreçleriniincelemektir. Teknolojik değişim ekonomik büyümenin ana etkenlerinden. Teknolojikdeğişim içerisinde önemli bir araştırma dalı olarak yenilik yayılımı pazarlama, iktisat veyöentim literatüründen yapılan sentezle bir model olarak bu çalışmada ortaya konulmakta.Yenilik ve yayılım süreçlerini belirleyen yapılar ve faktörleri kavramak ancak sistemdinamik yaklaşımı gibi karmaşık modeller oluşturmaktan geçiyor. Bu çalışmada,teknolojik yenilik sanayiye yönelik olup, tedarikçi firma açısından ürün yeniliği,teknolojiyi satın alan/kullanan firmalar açısından süreç yeniliği şeklinde ele alınmakta.Çoğu zaman firmada teknolojiyi değiştirme ihtiyacı gibi kurumları baskı altına alansorunları çözme yaklaşımları öngörülemeyen yan etkilere neden olmakta. Literatürde buetkiler sosyal sistemlerin genel kanıya uymayan davranışları şeklinde adlandırılıyor.Sistem dinamik karşılıklı veya tekrarlayan neden-sonuç ilişkilerinin ortaya konmasıvasıtasıyla karmaşık sistemlerin incelenmesine katkı sağlar.Yenilik yayılım modeli altı alandan oluşmakta: teknoloji, pazar (bir sektör içerisindekifirmalar), tedarikçiler, müşteriler, kamu politikaları ve sosyal ağlar. Her bir alan içinnedensel döngü diyagramları çizildi. Nedensel döngü diyagramlarından öncelikle`tedarikçi' ve ardından `pazar' alanlarına odaklanarak 11 stok değişkeni ve 23 parametreiçeren sistem dinamik model oluşturuldu. Çalışmada `pazar' olarak belirlenen otomotivyan sanayi sektöründen yöneticilerle yapılan görüşmeler neticesinde model parametreleriiçin mantıklı veriler girildi.Model sonuçları iş hayatındaki deneyimleri gerçekçi biçimde yansıttı. Model,yenilik/teknoloji satan şirket yöneticilerine talep, karşılanmamış sipariş ve kapasitearasındaki karmaşık ilişkileri inceleme imkanı sağlar. Çalışmanın önemli sonuçlarındanbirisi, fiyat politikalarının bir ürünün yaşam döngüsü boyunca toplam karlılığının önemliölçüde etkilemesidir. Model yöneticilere ve stratejiden sorumlu kişilere çeşitli fiyatpolitikalarını deneme ve görme olanağı sunar. Hem ağızdan ağıza talep hem de reklam vepazarlama sonucu talep belli bir teknolojiyi alım ve kullanma kararını belirler.
Özet (Çeviri)
The prime objective is to explore mechanisms for the diffusion of industrial innovationswithin industries. Technological change is a main factor of economic growth, andinnovation diffusion, a major research area in technological change, is presented in aframework by synthesizing innovation diffusion literature from marketing, managementand economics.Understanding structures and forces driving the processes of innovation and diffusionrequire complex models. In this study, an industrial innovation or new technology is both aproduct innovation from the aspect of supplier firm and a process innovation from theperspective of buyer firms who adopt and use it in their processes. Often well intentionedefforts to solve pressing organizational problems such as technological change causeunanticipated side effects which are termed as ?counterintuitive behavior of socialsystems?. System dynamics provides the use of feedback loops with mutual or recursivecausality when studying complex systems.The innovation diffusion framework consists of six areas: technology, market (i.e. firms inan industry), suppliers, customers (end users) and public policies. Causal loop diagrams(CLDs) have been drawn for each area. Based on CLDs, system dynamics model isestablished primarily focusing on suppliers and secondarily on market. The model consistsof 11 stock variables and 23 parameters. Automotive parts industry has been selected forexecutive interviews in order to provide meaningful values for model parameters whilebuilding the system dynamics model.Model results and testing have been carried out such that it reproduces the behavior seen inthe real world. Sensitivity analyses are done for policy formulation and evaluation. Themodel enables managers of technology suppliers to investigate complex relationshipsamong demand, backlog and capacity. Determining approriate sales price is one of themost important conclusions for lifecycle profit of a certain technology. The systemdynamics model enables managers and policy makers to apply and change various pricingpolicies over time. Both word-of-mouth demand and demand from advertising influencedecision for adoption/use of technology.