Batı Trakya Türk azınlığı hukuki statüsü çerçevesinde eğitim haklarının ihlali
The breach of education rights from the point of West Thrace Turkish minoritiys? juridical statute
- Tez No: 240656
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL KARANİ BİLGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Batı Trakya Türk Azınlığı (BTTA), BTTA'nın Eğitim Sorunu, BTTA'nın Hukuki Statüsü, BTTA'nın Maruz Kaldığı Sorunlar, Yunanistan'ın Azınlığa Hukuk Uygulamaları, West Thrace Turkish Minority (WTTM), WTTM?s Education Problem, WTTM?s Judicial Statute, The Problems Which WTTM Is Exposed To, The Execution of Laws To Minority by Greece
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışmanın amacı; yüzyıllar boyu topraklarında hür olarak yaşayan Batı Trakya Türk Toplumu'nun bölgedeki Türk hakimiyeti sona erip Yunan hakimiyeti oluşunca düştüğü azınlık durumunda gerek ikili gerekse uluslar arası antlaşma ve belgelerle kabul görmüş ve azınlıklara verilmiş hakların Yunan hükümetlerince nasıl ihlal edildiğini ortaya çıkarmaktır.Çalışmanın ilgili bölümlerinde; Batı Trakya Türk Azınlığı'nın bölgenin kaderini tayin edebilecek antlaşmalar ile uluslar arası çalışmalar çerçevesinde hazırlanmış (Yunanistan'ın imza koyduğu) antlaşma ve belgelerle hukuki statüsü belirlenmeye çalışılmıştır.Batı Trakya Türk Azınlığı'nın doğdukları topraklarda ilelebet huzur içinde yaşamalarını meydana getirebilmek için en önemli konu olan eğitim alanındaki sorunlar incelenmeye alınmıştır. Sonuç olarak; Batı Trakya Türk Azınlığı bir asırlık hükmü altında yaşadığı Yunanistan tarafından kötü muameleye maruz kalmakta ve ikici sınıf vatandaş olarak görülmektedir. 1990'ların ortasından itibaren Yunan hükümetleri, iyileşme gösteren Türk-Yunan ilişkileri ve AB'nin azınlık politikaları sebebiyle Batı Trakya Türk Azınlığı'nın haklarını iade etmeye başlamış olmasına rağmen Türk Azınlığı hala en önemli hakkı olan eğitim hakkını tam olarak kullanamamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal how the given rights of West Thrace Turkish Society, which are both accepted by bilateral and international agreements and, documents given to the minorities, are violated by the Greek governments after the end of the Turkish sovereignty which enabled Turkish society to live in freedom over the centuries in this region, and start of the Greek control.In studies related parts, I manage to determine the judicial statute of West Thrace Turkish Minority with the help of agreements and documents which are prepared according to the agreements (signed by Greek) and international studies that can be determinant factor in region?s destiny.The problems of education, which are most important subjects to make the West Thrace Turkish Minority live in peace forever in the lands where they born, are examined. As a result; West Thrace Turkish Minority is exposed to bad treatment by Greek who ruled them about a century and seen as a second-class citizen. Although from the middle of the 1990s Greek governments have started to give back the West Thrace Turkish Minority?s rights because of EU?s minority policies and improving Turkish-Greek relationships, Turkish minority stil can not use its education right which is its most important right.