Irak ekseninde ABD ve Türkiye'nin politikaları
USA's and Turkey's policies on the axis of Iraq
  1. Tez No: 240717
  2. Yazar: RECEP ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Irak, Irak politikası, petrol, terör, Türkmen, Kürt, Iraq, Iraq?s policy, Petroleum, Turkmen, Kurd
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tezde, bir insanlık dramının yaşandığı Irak'ta gelişen güncel konular kapsamında Türkiye ve ABD'nin Irak politikalarının neler olduğu konusu ele alınmaya çalışıldı.Kitle İmha Silahlarının (KİS) bulunduğu, halkının sömürüldüğü ve bölge için en büyük tehdidin olduğu iddia edilen Irak'ın, ?Dünyanın Tek Küresel Gücü? olarak işaret edilen ABD'nin önderliğinde yapılan müdahale ile Türkiye'nin sınır komşusunda yaşanan bu istikrarsızlık, terör ve savaş ortamı mümkün olduğunca açık olarak gözler önüne serilmeye çalışıldı.Söz konusu çalışmamda öncelikli olarak Orta Doğu ve Irak'ın stratejik önemi incelendi. İkinci bölümde, ABD-Türkiye ilişkilerinin tarihi sürecinin ele alınmasını müteakip, Türkiye ve ABD'nin Irak yaklaşımlarına yer verildi. ?ABD, Irak'ta gerçekten Irak halkını özgürleştirmek mi istiyor, yoksa farklı bir emeli mi vardı?? sorusuna cevap bulmaya çalışıldı. Bu kapsamda, ABD'nin Irak müdahalesindeki görünen ve madalyonun arka yüzündeki görünmeyen sebeplerine de değinildi.Son bölümde ise, Irak politikasında Türkiye'nin yapması gerekenler ortaya konulmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Turkey?s and USA?s foreign policy on Iraq is especially scrutinized in my thesis. I try to explain both how Turkey?s and USA?s foreign policy is shaped in the framework of the current developements in Iraq and the consequences of these policies.The Coalition Forces in Iraq have not established sustainable security and political stability, after the intervention by USA led Coalition Forces in Iraq in 2003. It was claimed, Iraq has Weapons of Mass Destructions and is one of the biggest threat to the global security and intervention is inevitable. I point out in my study all the claims were not entirely true and serious political and security issues affect Turkey?s foreign policy.I present in the fisrt chapter the Middle East and Iraq?s strategic importance. Afterwards, in the second chapter Turkey-USA relationships and both states Iraq perceptions. In particular the question of USA?s real aim is examined. In this context the USA foreign policy and its influences both to the Middle East states and to Turkey is studied detaily.Finally, I present Turkey?s Iraq policy and my individual assesments. Turkey played an influential role in Iraq?s security. Turkey has great power and ability to contribute to Iraq?s security.