Spor tatmininin sporcuların stres ve saldırganlık düzeyleri üzerindeki etkisi: Antrenör cinsiyetinin rolünü belirlemeye yönelik Antalya ilinde bir uygulama
The effect of sport satisfaction on level of sportsmen?s stress and aggression: An application to determine the role of trainer's gender in Antalya
  1. Tez No: 240729
  2. Yazar: YASEMİN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÖZDEVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor tatmini, stres, saldırganlık, Satisfaction in sport, stress, aggression
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Sporcuların hem sportif hem de sosyal yaşamlarında antrenörlerinin büyük etkisi vardır. Bu tez çalışmasında spor tatmininin sporcuların stres ve saldırganlıkları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu incelemede antrenör cinsiyetinin rolü belirlenmeye çalışılmıştır.Spor tatmini, spora katılım ve spor yapmaktan zevk almanın ayrılmaz bir parçasıdır. Stres, dıştan gelen, ister mutluluğa isterse acıya yol açan herhangi bir talebe karşı vücudun verdiği belirsiz tepkidir. Saldırganlık ise, öfke, düşmanlık, rekabet, engellenme, korku gibi durumlardan kaynaklanan ve karşısındakine zarar vermeyi, onu durdurmayı, ona engel olmayı ya da kendini korumayı hedefleyen fiziksel, sözel veya sembolik her türlü davranıştır.Antalya'da yapılan araştırmada elde edilen sonuçlara göre; Spor tatmininin sporcuların stres ve saldırganlık düzeylerini negatif yönde etkilediği ve spor tatmininin stres ve saldırganlık üzerindeki etkisine antrenör cinsiyetinin anlamlı bir şeklide aracılık ettiği tespit edilmiştir.Bu çalışmada incelenen bir diğer konu da spor tatmini, stres ve saldırganlık ile sporcuların yaşları ve tecrübeleri arasındaki ilişkilerdir. Buna göre, spor tatmini ile stres ve saldırganlık arasında negatif yönde bir ilişki olduğu, spor tatmini ile sporcuların yaşları arasında negatif yönde bir ilişki olduğu, stres ile sporcuların yaşları arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu, saldırganlık ile sporcuların yaşları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, spor tatmini ile sporcuların tecrübeleri arasında negatif yönde bir ilişki olduğu, stres ile sporcuların tecrübeleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, saldırganlık ile sporcuların tecrübeleri arasında da anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.Ayrıca bu çalışmada demografik özellikler (sporcu cinsiyeti, eğitim durumları, spor branşları, antrenör cinsiyeti) açısından sporcuların spor tatmini stres ve saldırganlık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Buna göre, sporcuların spor cinsiyetleri açısından spor tatminleri, stres düzeyleri ve saldırganlık düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu, sporcuların eğitim durumları açısından spor tatminleri, stres düzeyleri ve saldırganlık düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu, sporcuların spor branşları açısından spor tatminleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı ancak spor branşları açısından stres düzeyleri ve saldırganlık düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu, sporcuların antrenörlerinin cinsiyetleri açısından spor tatminleri, stres düzeyleri ve saldırganlık düzeyleri arasında anlamlı faklılıklar olduğu tespit edilmiştir.Bu tez çalışmasının araştırmacılar, sporcular, antrenörler ve spor yöneticileri için önemli ipuçları taşıdığı ve önemli sonuçlar içerdiği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The trainers have a big influence on both sportsmen?s sporty and social lives. In this thesis study it is searched that the effect of sport satisfaction on sportsmen?s stress and aggression. In this study, it is tried to be determined the importance of trainer?s gender.The satisfaction in sport is an inseparable part of the sport?s participation and taking pleasure from sports. Stress which is an ambiguous reaction occurring in body, causes either happiness or pain. Aggression is a symbolic, oral and physical behavior that aims to save itself, to prevent, to damage the opposite person in case of anger, animosity, rivalry, detention and dread.According to the results of the research that put up in Antalya, It is stated that the satisfaction in sports effects sportsmen?s stress and aggression in negative way and the gender of trainer intervenes this effect.The other subject which is examined in this study is the relationship between sportsmen?s age, experience and stress, aggression in the satisfaction in sport. In respect of this, it is determined that there is a negative relationship between aggression, stress and satisfaction in sport and between satisfaction in sport and sportsmen?s age , there is a positive relationship between stress and sportsmen?s age but there is no significant relationship between aggression and sportsmen?s age and between stress and the experience of sportsmen and there is a negative relationship between satisfaction in sport and sportsmen?s experience but there is no meaningful relationship between aggression and sportsmen?s experience.Additionally, in this study it is searched whether there is a meaningful difference between satisfaction in sports and aggression level of sportsmen in the light of demographic features such as sportsmen?s gender, educational background, sport branch and the gender of trainers. According to this, it is stated that there is a meaningful difference between aggression level, satisfaction in sport, stress level in terms of sportsmen?s gender and in terms of their educational background. There is no significant difference about sport?s satisfaction of sportsmen?s sport branches but there is a meaningful difference between stress level and aggression level of sport?s branches. In the terms of sportsmen?s trainers? gender there is a significant difference about aggression level, stress level and satisfaction in sport.It can be claimed that this thesis includes some important clues and results for researchers, sportsmen, trainers and sport directors.