Hizmet sektöründe marka sadakati ve sağlık sektörü üzerine Kayseri'de bir uygulama
Brand loyalty in service sector and an application in health sector in Kayseri
  1. Tez No: 240733
  2. Yazar: ŞERİFE ÇİMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İLHAMİ VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: marka, marka sadakati, hizmet sektörü, sağlık sektörü, brand, brand loyalty, service sector, health sector
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Kayseri'de sağlık sektöründe marka sadakatinin olup olmadığını tespit etmek ve marka sadakati ile ilişkili unsurları ortaya koymaktır.Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde marka kavramına, ikinci bölümünde marka sadakati kavramı ile hizmet sektöründe marka sadakati konularına, son bölümde ise araştırmanın bulgularına ve detaylarına yer verilmiştir.Araştırmanın evrenini Kayseri'de ikamet eden bireyler oluşturmaktadır. Araştırma 527 kişilik katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler frekans analizleri, tanımlayıcı istatistikler ve Ki-kare analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmada katılımcıların demografik özellikleri ile her zaman belli bir hastaneyi tercih edip etmemeleri arasında, katılımcıların demografik özellikleri ile her zaman tercih ettikleri ilk hastane arasında, katılımcıların sosyal güvenceleri ile her zaman tercih ettikleri ilk hastane arasında, katılımcıların her zaman belli bir hastaneyi tercih etmeleri ile hastane tercihinde etkili olabilecek faktörler arasında, katılımcıların her zaman tercih ettikleri ilk hastane ile hastane tercihini etkileyebilecek faktörler arasında ilişki olduğuna dair beş ana hipotez öne sürülmüştür. Araştırma sonucunda cinsiyet, yaş ve meslek ile her zaman belli bir hastaneyi tercih edip etmeme arasında; yaş, öğrenim durumu, meslek ve aylık gelir ile her zaman tercih edilen ilk hastane arasında; sosyal güvence ile her zaman tercih edilen ilk hastane arasında; fiyatların uygunluğu ve kayıt işlemlerinin kolay ve hızlı gerçekleşmesi ile her zaman belli bir hastaneyi tercih etme arasında ve son olarak çevrenin tavsiyesi, önceki hastaların tavsiyesi, hastanenin teknolojik altyapısının yeterliliği, kayıt işlemlerinin kolay ve hızlı gerçekleşmesi, muayene olabilmek için beklenen süre ve laboratuar ve diğer tıbbi işlemlerden kolayca yararlanma ile her zaman tercih edilen ilk hastane arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis study is to discover whether or not there is brand loyalty and related elements to brand loyalty in health sector in Kayseri.In this context, in the first part of the study brand concept was examined. In the second part of the study brand loyalty concept and brand loyalty in the service sector subjects was examined. In the last part, research details and findings were mentioned.The scope of this study consists of people live in Kayseri. The research was conducted with 527 participants. Frequencies analysis, descriptive statistics and Chi-square analysis have been used for evaluating the data. In the research five main hypothesis were suggested about that there is relationship between the demographic characteristics of the participants and whether they always prefer specific hospital or not, between the demographic characteristics of the participants and the first hospital they have always preferred, between social assurance?s of participants and the first hospital they have always preferred, between the hospital loyalty of participants and the factors may affect the hospital prefence, between the first hospital they have always preferred and the factors that may affect the hospital preference. According to the results of the research, there is relationship between gender, age, job and whether they always prefer specific hospital or not; between age, education status, job, monthly income and the first hospital they have always preferred; between social assurance and the first hospital they have always preferred; between reasonable price, simple and fast registry process and the hospital loyalty. Finally, there is relationship between the advice given by familiars, the advice of previous patients, the hospital?s sufficient technological infrastructure, simple and fast registry, waiting time for consultation, to benefit laboratory and other medical processes easily and the first hospital they have always preferred.