Fiziksel aktivitelere katılım düzeyinin, üniversite öğrencilerinin akademik başarıları, iletişim becerileri ve yaşam tatminleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Examining the effects of physical activity level of university students on their academic achievement, communication skills and life satisfaction
  1. Tez No: 240757
  2. Yazar: MÜCAHİT FİŞNE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÇOKSEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, akademik başarı, iletişim becerileri, yaşam tatmini, Physical activity, academic achievement, communication skill, life satisfaction
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi, fiziksel aktivite düzeyinin akademik başarı, iletişim becerileri ve yaşam tatminiyle olan ilişkilerinin araştırılması ve fiziksel aktivite düzeyinin üniversite öğrencilerinin akademik başarıları, iletişim becerileri ve yaşam tatminleri üzerine etkilerinin belirlenmesidir.Araştırmanın evrenini 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Cumhuriyet Üniversitesi merkez kampüsünde eğitim gören 14414 öğrenci, örneklem grubunu ise 347'si kız ve 347'si erkek olmak üzere evrenden kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen toplam 694 öğrenci oluşturmaktadır.Öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerine ilişkin veriler,“Cooper Ölçeği”(Massie, 2002) ile, öğrencilerin iletişim becerilerini algılamalarına ilişkin veriler“İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği”(Korkut, 1999) ile, yaşam tatminlerini algılamalarına ilişkin veriler ise Diener (1985) tarafından geliştirilen“ Yaşam Tatmini Ölçeği ”ile toplanmıştır. Öğrencilerin cinsiyet, yaş, vücut kitle indeksi, eğitim görülen alan, sınıf düzeyi ve akademik ortalamalarına ilişkin verilerin toplanması için ise araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır.Veri analizi sırasında, betimleyici istatistiklerin yanı sıra bağımsız gruplar arası t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile Tukey Testi, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı ve Basit Regresyon Analizi kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, araştırmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğunun fiziksel aktivite düzeylerinin düşük düzeyde olduğu, cinsiyet, yaş, vücut kitle indeksi, eğitim görülen alan ve sınıf düzeyi değişkenleri ile fiziksel aktivite düzeyi arasında anlamlı farklılıklar bulunduğu görülmüştür. Erkeklerin fiziksel aktivite düzeylerinin kızlara göre daha yüksek olduğu belirlenen bu çalışmada; fiziksel aktivite düzeyi ile akademik başarı (0.138), iletişim becerileri (0.503) ve yaşam tatmini (0.330) arasındaki ilişkilerin pozitif ve anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yine araştırmadan elde edilen verilere göre fiziksel aktvite düzeyinin akademik başarıya etkisi % 13,8, iletişim becerileri üzerine etkisi % 50,3 ve yaşam tatmini üzerine etkisi % 33 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to examine physical activity levels of the university students with some variables, to investigate the relationships between physical activity and academic achievement, communication skills and life satisfaction and to determine the effects of physical activity on academic achievement, communication skills and life satisfaction.The universe of this research was 14414 students studying in Cumhuriyet University central campus in 2008-2009, sampling consisted of selected 694 students including 347 female and 347 male from the universe by easily sampling method.Data related to physical activity levels of the students was collected by means of the ?Cooper Scale? (Massie, 2002), data related to levels of perception of communication skills in students was collected by means of the ?Communication Skill Evaluation Scale? (Korkut, 1999) and data related to levels of perception of life satisfaction in students was collected by means of the ?Life Satisfaction Scale? (Diener, 1985). ?Personal Information Form? which was prepared by the researcher was used to collect data related to gender, age, body mass index, study field, class level and cumulative grand point average of the students.In data analysis, in addition to descriptive statistics, t test for independent groups, One-way Anova, Tukey Test, Pearson's Product Moment Correlation Coefficient and Simple Regression Analysis were also used.The results of this study indicate that the physical activity levels of most of the students were low and there was a significant difference between gender, age, body mass index, study field, class level and physical activity level. In this research which physical activity levels of males were higher than that of females, the relationships between physical activity and academic achievement (0.138), communication skill (0.503) and life satisfaction (0.330) were found positive and significant. Also, according to the results of the research, the effect of physical activity on academic achievement was found % 13,8, the effect of physical activity on communication skill was found % 50,3 and the effect of physical activity on life satisfaction was found % 33.