Horasanda iktidar mücadeleleri (M.705-796)
The struggles for power in Khurasan (A.D. 705-796)
- Tez No: 240758
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN SAMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Abbasiler, Humeyme, Horasan, Siyah Bayraklar, Ebu Müslim, Abbasids, Humayma, Khurasan, Black Banners, Abu Muslim
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Abbasiler, Abbas bin Muttalib'in, soyundan gelmektedir.Hz. Abbas ve oğlu olan Abdullah her ne kadar makul sebeplerden dolayı Hz. Muaviye ile iyi geçinmiş olmalarına rağmen; Hz. Ali'nin destekçilerinden idi. Abdullah'ın oğlu olan Ali; açıktan siyasi emellere sahip ilk aile üyesi olarak gözükmektedir. Bu yüzden Ali, Emeviler tarafından potansiyel bir tehlike olarak görüldü ve yakın takibe alındı. Ali'nin oğlu olan Muhammed ilerleyen zamanlarda meşhur bir kişi oldu. Özellikle, İbni Hanefiyye'nin oğlu olan Abdullah(Ebu Haşim) ile yakın ilişki kurdu. İmamet hakkını Muhammed bin Ali'ye devretti. Diğer bir ifadeyle, halihazırda Muhammed, Ebu Haşim'in taraftarlarının İmamı oldu. Irak ve Horasan bölgesinde yoğun propaganda faaliyeti 718 tarihinde başladı. Muhammed'in hedefleri ; faaliyetlerini Horasan üzerinde yoğunlaştırmaya karar veren, oğlu İbrahim tarafından başarıya ulaştırıldı. O, Ebu Müslim'i 745 tarihinde özel temsilcisi olarak Horasan'a gönderdi.Ebu Müslim, Abbasiler adına ihtilal hareketini 747 tarihinde başlattı ve Abbasiler adına (ihtilal alameti) siyah bayrakları kaldırdı. Abbasi orduları Irak'ın doğusuna 749 tarihinde ulaştılar. Böylelikle Abbasiler iktidar mücadelesini kazandılar.Abbasiler, soyuna ait iktidarı diğer soylarla ya da kişilerle paylaşmak istemediler. Bu nedenle; Ebu Müslim; halifenin emriyle 755 tarihinde öldürüldü. Fakat bu siyasi cinayet Horasan'da muhalif isyan ve hareketlere neden oldu.Sırasıyla; Sünbaz, İshak et-Türki, Ravendiler, Üstazsis, Mukanna ve Muhammira, Ebu Müslim adına Horasan'da isyan başlattılar. Şayet Abbasiler Ebu Müslim ile anlaşmış olsalardı, bu isyanlar Horasan'da başlamayacaktı.
Özet (Çeviri)
The Abbasids were descendants of al-Abbas b. Muttalib. Abbas and his son Abdullah were supporters of Ali, although they remained one reasonable terms with Muawiya. Abdullah?s son Ali appeared to have been the first member of the family with overtly political ambitions. Ali was thus viewed by the Umayyads as a potential threat and was thus watched closely. His son Muhammad then became prominent. He seems to have been particularly close to ibn al-Hanafiyya?s son, Abdullah( Abu Hashim). He passed on his imamate to Muhammad b.Abdullah .In other words, Muhammad was now the imam of Abu Hashim?s supporters. Intensive propaganda began around 718 in Iraq and Khurasan. Muhammad was succeeded to his claims by his son İbrahim, who decided to concentrate his efforts on Khurasan. He sent Abu Muslim, as his personal representative to Khurasan in 745. He started the movement on behalf of Abbasids in 747 and raised black banners in the name of the Abbasids.In 749 the armies from the east reached Iraq. Thus Abbasids won the struggle for power.Abbasids did not want to share his line?s power within other lines or men. This occasion in 755 Abu Muslim was killed by order of caliph. But this political murder caused opposite attacks and rebellion in Khurasan.In respectively Sunbaz, Ishaq at-Turki, Rawandias, Ustadhsis, Muqanna and Muhammira started rebellion on behalf of Abu Muslim in Khurasan. If Abbasids had agreed with Abu Muslim, these rebellions wouldn?t have started in Khurasan.