22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri'nin gazetelere yansıması
Reflection of 2007 General Selection on the newspaper
- Tez No: 240768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT YAYLAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, Journalism, Radio and Television, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İdeoloji, Medya, Gündem Belirleme, Ideology, Media, Determine the Agenda
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Seçim dönemlerinde oluşan siyasi atmosferin, medyaya nasıl yansıdığı bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.Medya bize göre çoğunluğun sesi olmaktan çok hem ideolojik hem de ekonomik anlamda gücü elinde bulunduran kesimin görüşünü gerçeği manipüle ederek kitlelere sunmak suretiyle karar alma sürecini etkileyip yine aynı kesime fayda sağlama işlevini yerine getiren bir oluşumdur. Bu bağlamda bu çalışmadaki amaç bu döngünün işleyiş tarzını kanıtlarıyla ortaya koymaya çalışmaktır.Medyanın ideoloji ile olan ilişkisi teori bölümde incelenmiş ve görüşümüzü desteklediği düşünülen Eleştirel Yaklaşımlar ışığında kuramsal bir çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda medya sahiplik ilişkisini ve alılmama sürecini bünyesinde barındıran Eleştirel Ekonomi Politik Yaklaşım'ın ışık tuttuğu bir görüş benimsenmiştir.Ortaya çıkan amaç doğrultusunda biraz önce de değindiğimiz döngü, yöntem kısmında 2007 genel seçimlerinin öncesindeki bir aylık dönemde ideolojik anlamda farklı kutupları temsil ettiğini düşündüğümüz 7 farklı gazetenin içerik çözümlemesi yöntemiyle incelenmesi sonucunda kanıtlanmaya çalışılmıştır.Sonuç itibarı ile ortaya çıkan bu çalışmada gazetelerin ülke gündemini belirlerken sistemin işleyişini destekleyen ideolojik kodları yeniden ürettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is how the political atmosphere occurring in the election period reflects on the media.The media than being the voice of the majority, in our opinion, is a formation that affects and benefits the population?s decision.making process by manipulating the truth. These populations have both ideological and economic power in their hands. In this context, the purpose of this work s to try to present the functioning of this cycle style with their evidence.The relationship between media and ideology were examined in the theory section and in the light of The Critical Approach that is thought to support our vision had been tried to create a theoretical framework. In this context, an idea was adopted that shedding by the Critical Political Economy Approach which dominates the relationship media ownership and the analysis of the perceptional process.Emerging for the purpose, in the method section, the loop referring a little before was tired to prove as a result of examine with the method of the content analysis 7 different newspapers which we believe that it represented different poles in ideological during the one.month period before the 2007 General Selection.As a result, emerging in this study, the newspapers again produced the ideological codes that support the functioning of the system while they were setting the country agenda.