2006 okulöncesi eğitim programının uygulamasında öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi (Kayseri ili örneği)
Evaluation of preschool teacher opinions at the application of preschool education program of 2006 (Kayseri sample)
  1. Tez No: 240792
  2. Yazar: DİLEK AKKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DURMUŞÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okulöncesi Eğitim Programı, Öğretmen Görüşleri, Değerlendirme, Preschool Education Program, Teachers? Opinion, Evaluate
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma, 2006-2007 eğitim öğretim yılında uygulamaya konulan Okulöncesi Eğitim Programını, okulöncesi öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, betimsel bir araştırmadır. Kayseri ili merkez ilçelerde, resmi bağımsız anaokulu, kız meslek lisesine bağlı anaokulu ve ilköğretime bağlı anasınıflarında görev yapan 152 okulöncesi öğretmeni, araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Verilerin analizinde, SPSS 12.0 istatistik paket programından yararlanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir:Öğretmenlerin çoğunluğunun bir amaç ve kazanımın yıllık plana alınma sıklığına, çocukların gelişim özellikleri, ilgi ve eğitim gereksinimlerini göz önünde tutarak karar verdikleri, amaç ve kazanımlar seçilirken, seçilen amaç ve kazanımın birden fazla gelişim alanına hizmet etmesine dikkat ettikleri; programda konuların amaç değil araç olduğuna, yaratıcılığın ön planda olduğuna ve geliştirilmeye açık olduğuna katıldıkları; eğitim ortamı hazırlanırken, sınıf dışındaki ortamları da göz önüne alınarak düzenleme yaptıkları, eğitim etkinliklerini çocuğun yaşantılarından yararlanarak oluşturdukları; öğretmenlerin programın öğretmenin kendisini, öğrencilerini ve programı nasıl değerlendireceği konusunda bilgilendirmediği, programda verilen ölçme ve değerlendirme örneklerinin yeterli olmadığı görüşlerine sahip oldukları ortaya çıkmıştır.Okulöncesi Eğitim Programının ``Amaç ve Kazanımlar, İçerik, Eğitim Durumları ve Değerlendirme'' boyutlarına ilişkin öğretmen görüşlerinin, öğretmenlerin görev yaptıkları ve mezun oldukları okul türüne, meslekteki kıdemlerine, görev yaptıkları okulun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik düzeyine göre anlamlı farklılık gösterdiği, öğrenci sayısına göre anlamlı farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to evaluate on the preschool education teachers? views about the Preschool Education Programme which was first implemented in the school year of 2006-2007. It is a descriptional study. 152 sample participants of the study are from kindergarten classes in elementary schools, girls vocational school and private kindergartens in the city and dictricts of Kayseri. Questionnaire was used to get data. In analysis of the data SPSS 12.0 statistic programme was used.The results of the study are as follows:Teachers consider students? interest, need and level when determining the repitition in the curriculum. They take into consideration that the goals and acquirings should cover more than one development field. They agree that the programme provides freedom to teachers, growth requires them to study in a planned way and enables students to get experiences on their own; they are also in agreement with the fact that the subjects in the programme are not the goal but medium, creativity is emphasiced, the programme is open to be developped; it was observed that teachers mode plans considering outside environments, they chose activities based on students? experiences; the programme failed to inform teachers how to evalute themselves, students and the programme, evaluting samples in the programme were not enough.It was found out that teachers? opinion about `` Goals and Acquirings??, ``Content??, ``Level of Education??, ``Evalution?? differ according to the schools they are working at, the schools they graduated, their years of experience and socio-economic environment the schools are located at but they don?t differ according to the number of students.