Kurtubi'nin ?El-Câmi' li Ahkâmi'l-Kur'an? adlı eserinin tefsir usulü açısından değerlendirilmesi
The assessment of Kurtubi?s work which is called ?El-Cami'li Ahkami'l-Kur'an? in terms of exegesis methodology
  1. Tez No: 240797
  2. Yazar: MEHMET DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ZEKİ DUMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Usul, Kurtubî, Ahkam, Mana, Yorum, Exegesis, Tafsir, Methodology, Qurtubi, Law, Meaning, Comment, Hermeneutic
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
?Kurtubi'nin ?El-Câmi' li Ahkâmi'l-Kur'an? Adlı Eserinin Tefsir Usulü Açısından Değerlendirilmesi? isimli bu çalışma bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır.Çalışmanın birinci bölümü Tefsir Usulü konusuna tahsis edilmiştir. Burada tefsir ve usul kelimelerinin kavramsal bir tahlili yapılmıştır. Tefsir İlminin mahiyetini ve yapısını ortaya koymayı amaçlayan derinlemesine bir tahlilden sonra, Tefsir Usulü konusuna yer verilmiştir. Burada Tefsir Usulünün ana unsurları ele alınarak incelenmiştir. Tefsir Usulünün Kur'anı sistemli bir şekilde anlamaya nasıl katkıda bulunacağının yolları gösterilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümü Kurtubî tefsirinin mukaddimesinin Tefsir Usulü açısından değerlendirilmesine tahsis edilmiştir. Burada onun, tefsirine yazmış olduğu mukaddimesinden hareket edilerek Tefsir Usulü anlayışı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.Çalışmanın son bölümü Kurtubî tefsirinin Tefsir Usulü açısından incelenip değerlendirilmesini konu edinmektedir. Burada Kurtubî tefsirinin, birinci ve ikinci bölümde çizilmiş olan Tefsir Usulü çerçevesine göre incelenmesi ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmamız sonuç ve kaynakça bölümü ile son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
This Ph.D thesis which is entitled ?The assessment of Kurtubî?s work which is called ?El-Câmi' li Ahkâmi'l-Kur'an? in terms of Exegesis Methodology? consists of an introduction, three main chapters.The first chapter was allocated the subject of Exegesis Methodology. In this chapter was analysed the word tafsir and usul conceptively. After an deeply analyzing which is aimed to produce the character and the structure of exegesis science, was introduced the subject of Exegesis Methodology. In this phase was analyzed main elements of Exegesis Methodology and was showed how Exegesis Methodology contribute understanding Quran sistematically.The second chapter was allocated the assessment the introduction of Tafsir?s Kurtubî in terms of Exegesis Methodology. In this phase is aimed to discover Kurtubî?s concept of Exegesis Methodology from his introduction work.The last chapter was allocated the analyzing and assessment of Kurtubî?s tafsir work in terms of Exegesis Methodology. In this phase was analysed and evaluated Kurtubî?s tafsir work in point of Exegesis Methodology which was concretized at the first and second chapters. The thesis ends with a conclusion and a bibliography.