Kurumsal kimlik ve imaj oluşturmada halkla ilişkilerin rolü ve önemi: Sivas Belediyesi uygulaması
The role and importance of public relations in creating corporate image and identity: Sivas Municipal application
- Tez No: 240805
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Kurumsal Kimlik, Kurumsal İmaj, Yerel Yönetim, Public Relations, Corporate Identity, Corporate Image, Local Government
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Çağımızda kurumların, hedef kitlelerinin ve kurum içi personelinin desteğini sağlamak, güvenini, saygısını kazanmak için yapmış olduğu planlı, sistemli ve sürekli çabalar olarak ifade edilen halkla ilişkiler kurumlar için makro düzeyde işlev görür.Günümüzün gittikçe kentleşen toplum yapısı içerisinde insanlara kentsel hizmetleri sunan yerel yönetimlerin hizmet birimlerinden olan belediyelerin topluma karşı sorumlu bir işleyiş içinde olmasının yanı sıra üstlenilen görevleri başarıyla yerine getirebilmek için toplumun güveni, saygısını, ilgi ve desteğini sağlamak, kurumsal kimlik oluşturmak, olumlu bir kurumsal imaj için halkı çalışmalara ortak etmek ihtiyacı ve bunu sağlama çabası bulunmaktadır. Söz konusu hedeflere ulaşmak noktasında halkla ilişkiler olgusu belediyeler için önem teşkil eder.Çalışmada kurumsal kimlik ve kurumsal imaj oluşturmada halkla ilişkilerin rolü ve önemi ele alınmış ve bu noktada Sivas Belediyesi'nde bir uygulama yapılarak incelenmiştir.Çalışmanın ilk iki bölümünde halkla ilişkiler, yerel yönetimlerde halkla ilişkiler, kurumsal kimlik ve imaj, yerel yönetimlerde kurumsal kimlik ve imaj detaylı olarak incelenmiş ve bu yöntemler üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır. Son bölümde ise, anket yöntemiyle kurumsal kimlik ve imaj oluşturmada halkla ilişkilerin rolü ve önemi Sivas Belediyesi Uygulaması üzerinde araştırılmıştır. Günümüzde kurumlarda gerçekleştirilen kurumsal kimlik ve imaj çalışmaları halkla ilişkiler faaliyetlerinin önemli etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Public Relations,that is explained as planned , sytematic and continous efforts to earn respect, trust and support of the internal staff and target groups , functions in the macro level for instutions that applies it.In today?s increasingly becoming urban structure , municipalities , which provides urban services to the citizens in their authorized local area via their service units , have to act responsible to their citizens. Besides this , in order to suceed the goal mentioned in previous sentence and to create a positive corporate identity and image in citizens? eyes , they have to make citizens part of the solution in local problems to gain their respect , trust , interest and support. So, public relations concept is very important for municipalities to fulfill above mentioned goals.The role and importance of public relations in creating corporate image and identity is addressed in this study and application in the Sivas Municipal is examined.In first two parts of study issues like public relations , public relations in local governments , corporate image and identity, corporate image and identity in local governments have been carefully examined and necessary evaluations have been done for such methods.In final part , the role and importance of creating corporate identity and image have been examined in Sivas Municipal application via survey method. And it is seen that corporate image and identity and public relations studies are important for today?s instutitions.