Kur'an kursu öğreticilerinin eğitim-öğretim yeterlikleri açısından kendilerini değerlendirmeleri
Self assessments of Quran courses teachers about proficiency in education
  1. Tez No: 240821
  2. Yazar: MEHMET KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞEVKİ AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an Kursları, Kur'an Kursu Öğreticileri, Kur'an Kursu Öğreticilerinin Yeterlikleri, Eğitim-Öğretim Yeterlikleri, Quran Courses, Quran Courses Teachers, Proficiency of Quran Courses Teachers
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 392
Özet
Kur'an kursları halkın yaygın din eğitimi ihtiyacına cevap vermek için faaliyet gösteren kurumlardan biridir. Bu kurumlarda verilen eğitimin başarıya ulaşmasında Kur'an kursu öğreticilerinin yeterlikleri önemlidir.Kur'an kursu öğreticilerinin eğitim-öğretim yeterlikleri açısından kendilerini değerlendirmelerini konu edinen bu araştırmada, halen görev yapmakta olan öğreticilerin öz yeterlik algıları yoklanmış, elde edilen bulgular mülakat sonuçlarıyla açıklanmaya ve yorumlanmaya çalışılmıştır. 2007 yılında yapılan araştırmaya İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Malatya ve Gaziantep illerinde görev yapan 890 öğretici katılmıştır.Araştırmaya katılan öğreticilerin büyük çoğunluğu eğitim-öğretim yeterlikleri konusunda kendilerini ?oldukça yeterli? algılamaktadırlar.Söz konusu öğreticilerin büyük çoğunluğu ?öğrenciyi tanıma?, ?öğretimi planlama?, ?öğretimi düzenleme?, ?öğretimi yönetme?, ?öğrenciye rehberlik yapma?, ?öğretimi değerlendirme? ve ?mesleki gelişim? boyutlarındaki yeterlikler konusunda kendilerini ?oldukça yeterli algılamaktadırlar.Eğitim-öğretim yeterliklerine ilişkin algı puanları öğreticilerin statülerine, kıdemlerine, mezun oldukları programlara, hizmet içi eğitime katılma durumlarına ve görev yaptıkları illere göre farklılaşmakta; cinsiyetlerine ve hafız olma durumlarına göre ise farklılaşmamaktadır.Kendileriyle yapılan mülakatlar ise; onların öğrenciyi tanımanın mahiyetini bilmediğini, bilimsel yollarla öğrenciyi tanıyamadıklarını ortaya koymuştur. Söz konusu mülakatlar öğretimi planlama konusunda yeterli bilincin oluşmadığını; ilkelerine uygun, kapsamlı bir planlamanın yapılamadığını ortaya koymuştur.Mülakatlar sonuçlarına göre, yeni öğretim yöntem, tekniklerini kullanma ve öğretim sürecinde çeşitli araç, gereç ve materyallerden yararlanma, öğretim sürecini etkili yönetme, öğretimi değerlendirme vb. konularda önemli eksiklikler vardır.Mülakatlara göre öğreticilerin, öğrencilerin sorunlarını tanıma, bu sorunların çözümüne kılavuzluk yapma, öğrencileri geliştirecek etkinlikler düzenleme vb. konularda da bir takım eksiklikleri bulunmaktadır. Yine söz konusu mülakatlar öğreticilerin mesleki gelişimin mahiyetini, önemini kavrayamadıklarını, bu konuda yeterince çaba sarf etmediklerini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Quran courses are one of the institutions which are active for replying the need Turkish public?s religion education. Proficiency of Quran courses teachers are very important for the success of these institutions.This study is about the self-assessment of Quran courses teachers and their proficiency in education. Proficiency perception of the teachers who are still working are examined and findings are explained and interpreted with interview results. In 2007 890 teachers who work in İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Malatya and Gaziantep participated this research.Most of the teachers who participated this research perceive themselves efficient about the education proficiency. Teachers who are talked about perceive themselves efficient about the subjects; ?to recognize the students?, ?planning the teaching?, ?organizing the teaching?, ?directing the teaching?, ?guiding the students?, evaluating the teaching?, ?professional development?.Perception scores differentiate according to their status, seniority, graduation programs, participation to study courses and cities they work and also change according to their genders and positions of being hafız.Interviews which are done with them show that they don?t know reality of identifying students. They don?t identify students with scientific ways. Interviews which are talked about them show that enough conscious isn?t formed, extensive and planning which is suitable to its principles isn?t done. According to interviews results there are important deficiencies about using new teaching techniques and materials, duration and evaluation.Teachers have some deficiencies about recognizing the problems of students, guiding the solution of these problems, organizing activities that improve students etc. These interviews also show that teachers don?t know the importance of professional development and they don?t struggle for it.